4 mei 2014

samenvatting financieel economisch nieuws

De Dow Jones zette een all time high, maar de beurzen reageerden maar heel bescheiden op het goede economische nieuws. Misschien wel, omdat de zaken in de Oekraïne uit de hand lopen of omdat men door de slechte groeicijfers van het eerste kwartaal in de VS, slechts 0,1%, niet meer zo gelooft in fatsoenlijke economische groei en winstgroei.

De PMI's waren ex Japan goed, vooral in de VS en diverse Europese landen (Italië 54!), maar ook in China was er geringe stijging. De Amerikaanse ISM steeg van 53,7 naar 54,9.

Initial claims voor werkloosheid stegen flink. Nieuwe orders waren 1,1% omhoog. De Employment Cost Index steeg slechts 0,3% in het eerste kwartaal, geen druk op de kosten vanuit de lonen dus.

De groei van de werkgelegenheid in de VS was 288.000 waar 218.000 was verwacht. De werkloosheid daalde van 6,7 naar 6,3%, maar dit kwam door een daling van de geschatte beroepsbevolking. De participatiegraad duikelde van 63,2 naar 62,8%.
Consumptieuitgaven stegen 0,9% over maart en inkomen 0,5%, sterke cijfers. (Natuurlijk niets vergeleken met Japan waar men 7,2% extra spendeerde in maart vooruitlopend op de BTW-verhoging).
Pending home sales verbeterden eindelijk en dit joeg de rente tijdelijk omhoog. Tijdelijk: de lange rente daalde zelfs op de goede cijfers van de werkgelegenheidsgroei en werkloosheid.  Mortgage applications waren voor de zoveelste keer zwak.

De FED deed wat ervan verwacht werd: QE met $10 miljard per maand verminderen en verder geruststellende woorden dat een ruim monetair beleid nodig is, ook al ziet men de groei aantrekken (wel moet de voorspelling voor 2014 terug door de onverwacht lage groei in het eerste kwartaal). Deze was slechts 0,1% en dit kwam maar ten dele door het koude weer. Obamacare hielp 1%, zodat consumptie met 1% extra groeide, maar hier stonden tegenvallers tegenover van exportdaling, krimp investeringen (equipment) en zoals verwacht een negatieve invloed van voorraden en de bouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten