25 mei 2014

goed nieuws van de afgelopen week

De markten zijn weer een beetje minder angstig geworden. Zelfs de nodige hardnekkige bulls begonnen slappe knieën te krijgen (op korte termijn een correctie, maar dan weer herstel). De grote rentedaling aan de lange kant lijkt te zijn gestopt en ook de rentes inde europeriferie doen niet meer zo hun best de pan uit te rijzen.
Er was een beetje herstel in koersen van momentumaandelen die zo plotseling zo grote klappen hadden gekregen. De Nasdaq bleef niet meer achter (vooral ook dankzij Apple, maar hedge funds/Goldman Sachs zijn ook onverzadigbaar met Google etc.) en de cyclische Dow Jones Transport doet het maar wat goed. Dat is overigens in lijn met de mooie trend van de leading indicators (plaatje Doug Short).
Je ziet de afzwakking van de trend na 2010 en de nieuwe race naar boven vanaf half 2013 en als je goed kijkt zie een heel klein beetje afzwakking een paar maanden geleden voor de soft patch van het koude weer in de VS.

Bovenstaand plaatje van Startegas laat zien dat de guidance van bedrijven als een blad aan de boom is omgeslagen. Bij de soft patch waarschuwden ze record vaak, nu tapt men duidelijk uit een ander vaatje. Winstbijstellingen zullen nu wat beter worden zou je zo denken.

Volatiliteit lijkt geheel verdwenen. De VIX staat op bijzonder lage niveaus. dat gebeurt vaker en volatiliteit kan laag blijven zo lang centrale banken zeer aardig blijven, zoals nu het geval lijkt (en de politici geen al te vreselijke dingen doen). De markt gelooft in iets als het Nieuwe Neutraal van weinig groei in de VS, je ziet dat nu vorm krijgen in verwachtingen van zeer stabiele 2,2% groei in de VS voor de komende jaren met net iets te lage inflatie volgens centrale banken. Nog minder volatiliteit dan in de periode van the Great Moderation, maar ook met nog minder groei. Daardoor hoort een recessie nog ver weg te zijn -na 2018. Dat is een scenario voor lage rentes, lage credit spreads en betrekkelijk hoge koerswinstverhoudingen. Je ziet dat de leverage bij private equity en hedge funds weer omhoog gaat en dat hoort na de nodige tijd net als altijd weer tot problemen te leiden. Maar nu dus een soort Goldilocks met een bij die 2,2% groeiverwachting behoorlijke kans op iets meer groei, maar niet op zo veel groei (langdurig meer dan 4% is hier voor nodig) om de FED de stuipen op het lijf te jagen.

Die lage rente heeft gezorgd voor een duidelijk lagere hypotheekrente, nog niet zo laag als half 2012, maar wel lager dan ooit voor 2012 in de VS. Daarom zal het straks wel weer beter gaan met de Amerikaanse huizenmarkt. Het herstel is gestokt, niet in de dure sector, want het gaat de rijken zeer voor de wind in de VS, maar in de goedkope sector. Daar zitten vooral die 10 miljoen gezinnen met een huis met een hypotheek die onder water zit , voor dat soort huizen krijgt men moeilijk een hypotheek en dat is waar alleen beleggers kopen om te verhuren. Dat gaat moeizamer dan verwacht, ook al omdat het aantal gezinnen minder toeneemt dan verwacht, men blijft langer bij de ouders wonen etc. Zillow had hier van de week een zeer negatief verhaal over dat de beren gretig aangrepen, maar dit zit nu dus in de prijzen.
Werkloosheid moet verder dalen(en niets wijst erop dat de dalende trend snel gaat stoppen)  om het vertrouwen voldoende te stutten. De trends hiervan zijn goed en er wordt minder gebouwd dan er afgebroken moet worden door veroudering, dus die zwakte van de huizenmarkt lijkt ongeveer voorbij, al moeten de verwachtingen voor herstel wel worden getemperd (is al gebeurd bij velen overigens, inclusief Yellen).

 In China is zoals vorige week opgemerkt de Citigroup Economic Surprise Index fors aan het stijgen vanaf extreem lage cijfers, d.w.z. het nieuws valt erg tegen, maar duidelijk minder erg tegen. Men stelt zich op een dalende economische groei onder de 7% volgend jaar en misschien onder 6% in 2016.

In Japan wijst een en ander op lang niet zo veel onheil in het tweede kwartaal als eerder gedacht. Nu gelooft men niet meer in extra QE van de Bank of Japan, maar die gaat toch komen met een nieuw verhaal, want ze kunnen niet stoppen met QE in 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten