21 mei 2014

goed nieuws van de afgelopen week

Het goede nieuws ging de afgelopen week door, al lijkt het vertrouwen in de lange termijn door de deprimerende woorden over het Nieuwe Neutraal bij de baard van Bernanke die nooit meer een FED rente boven 4% denkt te zien behoorlijk weggesmolten.Ach de baard van Conchita is nu populairder. Andere FED gouverneurs hebben wel hogere rentes in gedachte. De beurzen zijn niet erg onder de indruk. An Apple a day keeps the bear market away, zo hoort men nu.

De klinkende overwinning van Modi is goed nieuws voor de niet-moslims in India en lijkt heel goed te zijn voor de beurs aldaar. De plaatselijke Buffett heeft het over een eindeloze bull markt waarbij die van Abenomcs zal verbleken.

In China gaat een en ander vooral op de huizenmarkt bepaalde niet naar wens, maar sommige cijfers komen binnen met de kleinste tegenvallers in vijf maanden. Nog bepaald niet geweldig, maar zo moet het herstel nu eenmaal inzetten. Meer helpt het volgende verhaal:

China – Ageing warehouses lure global investors
By 2020 China's e-commerce sector will be larger than those of the U.S., Britain, Japan, German and France combined.... To cope with the China surge, as much as $2.5 trillion may need to be invested in buying land and constructing warehouses alone over the next decade and a half, according to one builder. That's drawing the attention of global private equity firms ...  With each new facility the size of several large sports stadiums, that translates to around 2.4 billion square metres of new warehouses - an area close to two-thirds of the total land mass of Taiwan.

 In de Oekraïne is een burgeroorlog gaande, maar Poetin accepteert Willy Wonka als de nieuwe leider. Hij heeft genoeg fabrieken in Rusland om niet al te veel tegen de belangen van Poetin in te gaan.

In de VS gaat het herstel van de vastgoedmarkt gewoon door. Vorige week meldde men dat het aantal bouwvergunningen en starts flink gesteegn was. Met commercieel onroerend goed gaat het ook beter.
Het schaduwbanksysteem is flink aan het herstellen via herstel van mortgage backed securities. De instorting van het schaduwbanksysteem was een belangrijke reden waarom de recessie in 2008-2009 zo diep was.
Gewone hypotheken op huizen worden straks weer eenvoudiger te verkrijgen door nieuwe regelgeving voor Fannie Mae en Freddie Mac. De overheid hield dat tegen, omdat men Fannie Mae en freddie Mac in stukjes gesplitst weer op de markt wilde zetten en daarvoor moesten ze ophouden te groeien. dat gaaat nu dus voorlopig niet gebeuren. Ze maken nu flinke winst en blijven de schatkist flink spekken.
Men koopt nu eindelijk minder huizen met niet volledig eigen geld. dat wijst op minder stress.

De nieuwe techondernemingen zijn lang niet zo'n bubbel als rond 2000. Wat nu naar de beurs gaat is al een paar jaar volwassener, een stuk groter en goedkoper qua omzet en winsten. Vooral de cash burn is nu vele malen minder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten