27 mei 2014

tijd voor Emerging Markets

Aandelen van Emerging Markets (en vorig jaar ook de schulden daarvan) deden het het de laatste paar jaar bar slecht. Daar waren goede redenen voor. De groei van de industriële productie trok in het Westen veel sterker aan. Nog steeds is de groei in Emerging Markets hoger, maar het verschil is kleiner dan we de laatste tien jaar zagen (plaatje Yardeni).
Dat was het verleden, het gaat natuurlijk om de toekomst. Dan zullen we denk ik zien dat men de hogere groei in Emerging Markets weer wat beter weet te waarderen. Zeker is dat niet, in het verleden had men 8%+ groei van de industriële productie nodig om een mooie stijging van de aandelenkoersen te laten zien die beter was dan in het Westen.
Bovenstaand plaatje laat zien hoe erg emerging Markets zijn achtergebleven bij het Westen sinds begin 2013. De laatste paar maanden zijn emerging Markets het eindelijk beter gaan doen. En dat zou wel eens door kunnen zetten. De valutaverliezen lijken verleden tijd en centrale banken kunnen eindelijk de rente verlagen in menig Opkomend Land (gisteren verbaasde Turkije).
Niet alle Emerging Markets deden het slecht. Vooral Frontier Markets als Dubai (niet in plaatje) deden het veel beter. Zuid Afrika en Taiwan deden het redelijk. De laatste maand is India enorm aangetrokken. Brazilië ook en voor China begint de lucht kennelijk licht op te trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten