17 mei 2014

FT eurocrisis: het sprookje krijgt een goede afloop

 

If the euro falls, Europe falls’
Elke keer verrast Spiegel je met een nieuwtje. Na de tranen van Merkel in deel 1, de gang van zaken rond plan Z over grexit in deel 2 en nu de onhandigheden van Obama die Merkel boos maakten en Draghi werd daardoor de held.



Je ziet hier Obama opnieuw onhandig manoeuvreren en heulen met losers als Sarkozy en Monti, niet op tijd met Merkel optrekken. Obama koos voor de verkeerde kant van Merkozy zoals het toen heette. Monti had een plannetje opgesteld en daar de zegen van Obama voor gekregen. Dat werd daarna aan Merkel voorgelegd die zich ernstig gepasseerd voelde. Procedurefouten dus en dat terwijl alleen Merkel kon zorgen voor een goede afloop van de eurocrisis, niet Obama of Monti.

Daar aan die picknick tafel van Camp David (met niet zichtbaar naast haar Monti van Italië) werd een en ander bekonkeld. Daar sabelde Merkel de plannetjes neer van de politici.

Politici moeten geen rente bepalen, schulden opkopen, nee dat moet een onafhankelijke partij als ECB doen. Draghi zag zijn kans en wist wel zaken te doen met Merkel. Draghi redde zo voor de tweede keer de euro. Het plan voor “outright monetary transactions”, dat was acceptabel voor Merkel en ook voor de ECB. Merkel dwong hervormingen af en van Europese controle op banken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten