19 maart 2015

Bianco over de FED, de Amerikaanse economie en winstgroei en de olieprijs

Het was weer tijd voor de maandelijkse conference call van Jim Bianco. D.w.z. weer even flink onderdompelen in een gezonde portie pessimisme. Daardoor zit Jim Bianco al jaren goed met de rente en de tegenvallende groei in o.a. Amerika. En als gelovige in het opdrijven van aandelenkoersen via QE zat hij er met de beurzen ook niet gigantisch naast (wel iets te pessimistisch).

De FED
Yellen is een kundige dame, een goede econoom en voorspellen kan ze ook boven gemiddeld volgens Bianco. Maar die persconferenties, nee die doet ze slecht. Yellen is een brekebeentje dat zich steeds in de nesten praat. De ene keer zegt ze dit dat gerepareerd moet worden en dan weer dat wat weer recht gezet moet worden. Ze liet zich calendar guidance overkomen met te zeggen dat patient a couple meetings was en a couple iets als twee was, terwijl het juist de bedoeling was van de FED om geen calendar guidance te geven. Men wilde overstappen van het considerable time regiem naar data dependent, maar daar kwam door dat zeggen dat a couple twee was niets van terecht.

Gisteren moest ze dat ‘patient’ repareren. De FED is gewoon te bang geweest dat de markt zou instorten als de bittere pil van verwijderen ‘patient’ niet verzacht werd met allerlei zoetigheidjes. Daarin schoten ze door. 
De FED heeft gecapituleerd voor de markt en de voorspellingen voor de rente, de dots, voor 2015 in lijn gebracht met de markt. Dat zal nog een tijd doorgaan. Als de markt de renteverhogingen uitprijst dan gaan de dots ook voor 2016 en 2017 dat spoor volgen.
[N.B. ik denk dat de FED de markt nu op het spoor gaat zetten dat ze echt de rente willen verhogen volgens wat ze nu in de dots hebben neergezet. Aan Fischer komende week de schone taak hier een begin mee te maken. Ik ben het eens met Bianco dat de FED het voor elkaar moet krijgen dat de rente op het niveau van de dots moet komen, men wil niet dat de markt onplezierig verrast wordt.]

De FED zegt steeds (sinds 2010) dat er t.z.t. een verhoging van de rente aankomt, maar slikt dat steeds weer in. Al;s de werkloosheid onder 7% komt, nee onder 6,5%, over considerable time, u moet patient zijn, nee we moeten reasonable confidence hebben in inflatie  [nee, we zijn irrational exuberant en dan verhogen ze pas de rente]. 
Ze overschatten de economische groei voortdurend en de inflatie nu ook. Als de S&P een beetje hapert, zijn ze zo geschrokken elke keer weer dat er opnieuw een cadeautje voor de markten komt. Dat is standaard geworden en zo kwamen we aan QE2, Operation Twist, QE3, Qeternity en zal het door blijven gaan. Ze blijven de guidance veranderen, wat de werkloosheid ook is, er wordt altijd wel een draai gevonden om de rente niet zo veel te verhogen als beloofd.

Bianco denkt steeds stelliger dat ze de rente in 2015 niet gaan verhogen. Het is weer helemaal niets met de economische groei in de VS en de groei van de werkgelegenheid stinkt. De inflatie beweegt helemaal niet richting 2%. Winstgroei is slecht en daarom moeten ze veel doen om de S&P niet in te laten storten. Dat zal daarom ook niet gebeuren, maar de koersstijging zal niet ver van 0 afwijken dit jaar. De FED wil niet de schuld krijgen dat de S&P in elkaar klapt omdat ze te ijverig het renteverhogingsevangelie hebben gepreekt. De FED gaat de rente pas echt verhogen als het overduidelijk door de markt is ingeprijsd, zodat ze minder kunnen verhogen dan gevreesd.
Het economische nieuws valt weer flink tegen in de VS. Zo gaat dat elk jaar. Aan het begin van het jaar voorspellen de economen dat er escape velocity is, om in de lente erachter te komen dat dit nog niet het geval is. Het weer was te koud en er waren onverwachte tegenslagen. Daardoor is er een soort seizoenpatroon in de economic surprises aan het ontstaan.

Hoe het gaat met de winst- en omzetvoorspellingen van Amerikaanse bedrijven gaat, zegt het eigenlijk allemaal. Er is gewoon een heel sterke trend van neerwaartse herzieningen van de verwachte winsten, al jaren harder dan zoals vroeger de winstverwachtingen verlaagd werden. Nu zijn het de lagere olieprijzen en de dollar, het is altijd wel wat. De consensus zit nu op -5% voor het eerste kwartaal, -3% voor het tweede, -1% voor het derde kwartaal en dan komt er op miraculeuze wijze een groei van +2% voor het vierde kwartaal. Die cijfers voor het tweede, derde en vierde kwartaal gaan nog flink verder omlaag. Met de omzetten gaat het niet anders. Men is veel te optimistisch en de bedrijven maken overuren om de guidance voldoende te verlagen zodat een en ander niet meer tegenvalt bij presentatie van de kwartaalresultaten. De guidance is enorm, met sprongen, aan het verzwakken. Dat is in lijn met economische groei die niet in lijn is met de veel te optimistische verwachtingen.

Er is maar één economisch cijfer dat aangeeft dat het wel goed gaat met de economie: de groei van de werkgelegenheid. Bianco begint nu te twijfelen of die cijfers wel kloppen. In 2011 is men de surveys op een heel andere manier gaan doen. Daarvoor was de groei van de werkgelegenheid heel volatiel, daarna ineens veel minder.  Het cijfer stinkt. De groei van de productiviteit is ineens verdwenen, heel raar. Misschien is er iets anders aan de hand. De banengroei in de bouw was groot, maar housing starts zijn al jaren stabiel. Idem in de retail sector. Detailhandelsverkopen zijn nauwelijks gestegen, maar de werkgelegenheid wel. Vreemd.

Dan de olieprijs. Dat is een teken dat de vraag tegenvalt. Deze blijft steeds verder achter bij de verwachtingen. De productie neemt niet af. Geen wonder dat de voorraden enorm stijgen: die reageren per definitie op onverwacht tegenvallende (of meevallende) vraag. Men blijft maar geloven dat de olieprijs stijgt. Men koopt maar door met ETF’s olie. Er is geen teken van capitulatie. Men kotst de verkeerde posities nog niet uit. We hebben hierdoor voor het eerst een negatieve dollarmiljardair gekregen. Een Braziliaan die de rijkste man ter wereld wilde worden, daarom vorig jaar zijn olieleverage maar eens enorm opschroefde en nu een netto waarde heeft van lager dan -/- 1 miljard. Hij is nu de armste mens ter wereld.

Dan de vragen.
Wat gebeurt er met de dollar? Die gaat verder omhoog, niet omdat de FED de rente gaat verhogen, maar omdat ze hun balans niet verder opblazen terwijl de Bank of Japan en de ECB dat wel doen. Het is niet de oplopende rente die voor de sterke dollar gaat zorgen.
Wat doet de rente? De Amerikaanse 10-jaar rente gaat de lows van 1,37% weer testen, zo roept Bianco al heel lang en nog steeds.
Komt de daling van de productiviteit door het grote aantal part timers? [Niet helemaal vond Bianco, maar ik vind van wel. Ouderen werken steeds vaker part time door en hun productiviteit groeit minder dan die van jongeren.  Overigens, de hoge groei van de werkgelegenheid en de lage groei van de productiviteit is niet iets dat alleen in de VS speelt. Er is een enorme groei van de werkgelegenheid zonder dat je een enorm cijfer hebt voor economische groei. In de VS heb je 2,3% groei van de werkgelegenheid, nauwelijks lager dan de groei van het BNP. Niet in lijn met wat de wet van Okun zegt. In Spanje heb je 3% groei werkgelegenheid bij lagere groei BNP. In Mexico 4% groei bij idem. In Hongarije ook 4% groei werkgelegenheid. In het VK2% en vergeleken daarmee niet zo’n beste groei. Nieuw Zeeland 3,5% groei werkgelegenheid. Japan 0,8% (dat is veel bij een flink krimpende, vergrijzende bevolking).]

Verder merkte iemand op dat wat er nu gebeurt, het normale voorspel van een recessie is. Iedereen ontkent dan dat alles slechter aan het gaan is. Het is zo duidelijk dat alles tegenvalt, veel slechter gaat dan verwacht. Bianco gaf hem gelijk, dat zo alle recessies beginnen. Maar de Amerikaanse groei lijkt slechts flink tegen te vallen, voorlopig nog niet onder nul te raken. De winstverwachtingen etc. zijn slecht, maar niet zo slecht als bij een recessie gebeurt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten