15 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De eerste schreden op het QE-pad van de ECB zorgden voor verder dalende rentes in Europa, onder nul voor een steeds groter deel van de staatsleningen markten in de eurozone. De Bundesbank heeft steeds grotere weerzin in het opkopen en krijgt het eigenlijk niet voor elkaar.
In de VS kon de rente weer wat omlaag op het tegenvallende economisch nieuws. Vooral de detailhandelsverkopen vielen tegen vorige maand (auto's -2,6%, bouwmaterialen -2,3%, algemene daling -0,6%, restaurants -0,6%). Het consumentenvertrouwen daalde iets in de VS. Het vertrouwen NFIB van midden en kleinbedrijf bleef ongeveer constant, duidelijker opwaartse loondruk signalerend. Initial claims voor werkloosheid daalden meer dan verwacht. Per saldo valt het nieuws uit de VS behoorlijk tegen. De groei in het eerste kwartaal lijkt af te stevenen op 1% of nog lager.

De FED laat steeds duidelijker doorschemeren dat 'patient' wordt geschrapt komende week uit de verklaring over het rentebesluit. Dit zal worden verangen door iets anders, 'data dependent' taal waarbij de mogelijkheid open gelaten wordt de rente langer op 0 te houden of meer te verhogen dan de markt denkt. De ''dots' worden weer bijgesteld en men kijkt dan vooral met argusogen naar de eindrente, de neutrale rente. Is deze nog 3,75% of iets lager door nieuwe schattingen over de neutrale werkloosheid (NAIRU, non accelerating inflation rate of unempolyment) van 5,2-5,5% naar bijvoorbeeld 5%.

De euro ligt erbij als een dweil door de uiteenlopende verwachtingen van het monetaire beleid in de eurozone (QE, negatieve rentes) en de VS (de FED gaat de rente echt verhogen en wel tot niveaus die boven de marktrente liggen). De daling van de euro begint extreem snel te worden, niet goed bestand tegen sussende woorden van Yellen woensdag en boze woorden van de Bundesbank wellicht.

Greenshoots in de eurozone en een soft patch in de VS. En toch gaat de renteontwikkeling daar tegenin.


In China steeg de inflatie van 0,8% naar 1,4%, Detailhandelsverkopen stegen een magere 10,7% op jaarbasis (het is maar wat je mager noemt). Industriële productie zwakte af naar 6,8%. Geldgroei (M2) versnelde van 10,8 naar 12,5%.

De olieprijs daalde na de neerwaartse schattingen voor de vraag van de IEA bij doorgaande groei van de Amerikaanse olieproductie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten