11 maart 2015

loonstijging in Amerika o.a. in gezondheidszorg: toch meer inflatie

De Amerikaanse beurs is wat van slag aan het raken door al die verhalen dat de FED over verhoging van de rente gaat praten. Ze gaan de fout van 1937 herhalen vreest de markt. Zonder de hulp van de FED storten economie en beurs gedurende vijf jaar in en Larry Summers krijgt dan de Nobelprijs voor de economie als promotor van de theorie van Secular Stagnation.
Een hogere FED rente zou dan een daling van de lage rente moeten betekenen.

Dan zijn er nog de economen die vol ongeloof de cijfers over de loongroei gadeslaan en op basis daarvan concluderen dat de FED de rente niet in 2015 gaat verhogen.
Daarom maar eens wat plaatjes.
Volgens dit plaatje van Torsten Slok (Deutsche Bank) gaat het heel goed met de reële loonstijging, ook al is de nominale loonstijging niet zo best.
Zentner van Morgan Stanley ziet gewoon 2% loongroei doorgaan en de FED moet daarom het rentewapen niet in 2015 inzetten.
Strategas is een van de aanhangers dat de loonstijging gaat aantrekken op basis van wat het midden en kleinbedrijf belooft (NFIB survey).
Dit plaatje van Strategas vertelt hetzelfde.

 Bij JP Morgan kan je een ander verhaal lezen: de kosten van de gezondheidszorg. Dat was de hoofdbron waarom de inflatie vorige maand lager was dan verwacht. In het kader van Obamacare worden bepaalde kosten afgeknepen. dat gebeurt af en toe, in de komende maanden zal dit vermoedelijk niet nog eens gebeuren.
Normaal is dat de inflatie vanuit de gezondheidszorg de loonstijging volgt. Productiviteitsstijging is buitengewoon moeilijk.
En na een periode dat mensen werden wegbezuinigd lijkt er nu weer een tijd te zijn aangebroken dat men weer meer mensen voor de gezondheidszorg nodig heeft
Het plaatje van JP Morgan laat het forse herstel zien in het afgelopen jaar.
En dit plaatje van JP Morgan laat (net als het survey NFIB voor midden- en kleinbedrijf) zien dat loongroei inde zorgsector erg voor de hand ligt.
De consumptie van gezondheidszorg is volgens plaatje uit JP Morgans laatste Global Data Watch is flink aan het groeien,mede dankzij Obamacare denk ik.

Kortom, de logica maakt plausibel dat over enige tijd de loonstijging in de VS gaat aantrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten