1 maart 2015

goed nieuws van de afgelopen week

De beurzen zitten wer in een heel rustig tempo te stijgen. De lage volatiliteit is terug.
Er zijn wat zorgen, maar ze zijn niet zo erg.
Schandalig wat er gebeurde met Nemzov en de oorlog in Oekraïne moddert voort, al lijkt dat laatste niet te verergeren. Dit brengt de beurzen vrijwel niet in beweging. De Russische beurs is zelfs verreweg de beste van 2015 tot nu toe.
Griekenland is weer even van de zorgen af, terwijl iedereen weet dat over enkele maanden het gedoe weer begint. Maar wat je aan Frankrijk toestaat, kun je het arme Griekenland moeilijk weigeren. Ik had enige dagen geleden een stukje over speltheorie en Griekenland.  Je ziet Varoufakis hierna handelen. Nu kan hij nog niet scoren, maar hij heeft enig voorbereidend werk succesvol afgerond. De kracht om coalities te vormen was maximaal, met de Trojka en alle landen van de eurozone eendrachtig tegen Griekenland. maar nu zie je dat Frankrijk graag meefoetelt en Italië ook. De trojka wordt in drie stukken opgesplitst, dan is de kans op minder gezamenlijk optreden kleiner. Varoufakis zei een en ander in een interview waarin duidelijk wordt dat Griekenland toch echt van plan is de schulden niet terug te betalen https://greekanalyst.wordpress.com/2015/02/25/the-juicy-interview-of-greek-finance-minister-yannis-varoufakis/

Kortom
Yellen heeft de bom onder de beurs van ‘patient’ weg ontmanteld door te zeggen dat zonder dat woordje de rente nog héél lang nul kan blijven als het niet goed gaat met inflatie en werkloosheid.
Griekenland is even van toneel tot juni
Winstseizoen is ten einde voorlopig en dat was beter dan verwacht en analisten gaan hun taxaties ex energie verhogen
Olieprijs is aan het stabiliseren
ECB start met QE
Het vechten in Oekraïne wordt minder.
PMI manufacturing was meestal niet zo geweldig, maar non manufacturing meestal sterk
Geen extra ellende Japan of China, enige verstoringen door het Chinese nieuwe jaar vertroebelt blik.
M1 flink omhoog in eurozone
d.w.z. nogal Goldilocks

Zelfs bij John Mauldin is enig optimisme te horen, al is het niet uit zijn mond http://www.mauldineconomics.com/the-10th-man/i-heart-capitalism met een tabel dat de beurs toch echt goedkoper was dan rond 2000 (maar dat was ook wel extreem duur) terwijl nu de rente veel lager is en de centrale banken zo hun best doen. Er is te veel pessimisme en dat  lijkt niet nodig. 
China verlaagde weer eens de rente, de ECB gaat nu echt van start met opkopen in het kader van QE en Yellen is nog aardig..


Dat suggereert dat de mensen eindelijk het licht zien en de idioot lage rente gaan aangrijpen om een huis te kopen met 30 jaar lang vast een idioot lage rente. Dat is toch veel goedkoper dan huren.
Het lijkt ineens een stuk beter te gaan met het midden- en kleinbedrijf in het Verenigd Koninkrijk




Poverty’s long farewell) dat een van de doelen neergelegd bij de Verenigde Naties om de bittere armoede te halveren voor 2015. Dat was 18%. Nu wil men voor 2030 tot onder 3%. Dat is haast niet uitvoerbaar, maar 8,5% is het basisscenario. Toch nog steeds een mooie vooruitgang.

Sigarenrokers in VS zien vooruitgang in onderhandelingen met Cuba.

1 opmerking:

  1. Nice blog and article, thanks for sharing. However want to statement on few common issues, The website taste is great, the articles is in point of fact excellent

    BeantwoordenVerwijderen