18 maart 2015

FED niet meer 'patient' maar rente daalt uiteraard weer flink

De markt zat een beetje te bibberen wat er zou gebeuren doordat de FED wel erg opzichtig had laten doorschemeren dat 'patient' geschrapt zou worden.  Pateint betekende dat men minstens de komende twee keer de rente niet zou verhogen. Dat is nu weg, daarmee is de weg vrij voor verhoging vanaf juni.
Het lijkt er voorlopig op dat ze niet in juni, maar in september de grote stap gaan maken. Maar juni kan nog best, vooral als de groei in het tweede kwartaal flink gaat meevallen, zoals nu lijkt te gaan gebeuren.

De rentevoorspellingen zijn wat verlaagd, niet helemaal onverwacht gezien de nieuwe samenstelling van stemmende FED-gouverneurs
http://uk.businessinsider.com/fomc-dot-plot-march-18-2015-3?r=US
Het gaat erom waar de meeste dots staan. Dat is wat de FED Trojka denkt. Dus 0,5% rente eind 2015,  in 2016 1,5% en 3% in 2017. De eindrente van de FED is 3,5-3,75%.

De markt was blij met de dots. Ook met de voorzichtigere beoordeling van de economische groei en ook ziet men een lagere inflatie. De 10-jaarsrente dook daarom weer onder de 2%, ook al is renteverhoging in 2015 onvermijdelijk geworden. De aandelenbeurzen deden wat ze bijna altijd deden als de voorzitter van de FED de mond open doet: omhoog.
Het gaat nu om de strijd eerste verhoging in juni of september en hoe hard het zal gaan. Inderdaad minder hard dan vroeger. Maar houdt de FED al op bij 2%? No way. Het wordt 3,5%+.
De Wall Street Journal laat zien dat de dots iets duifachtiger zijn geworden, precies als de rentemarkt al dacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten