17 maart 2015

morgen staat de olieprijs hoger

De olieprijs staat opnieuw zwaar onder druk. De daling leek voorbij, iedereen was het er wel over eens dat de olieprijzen aan het stabiliseren waren.
Maar de olievoorraden in de VS bleven maar stijgen. De oliepakhuizen beginnen meer dan vol te raken. Iedereen produceert door en wacht erop dat andere producenten de productie gaat verminderen. Behalve woestijnratten in Libië doet dat nog niemand.
De OPEC dacht dat de schalieolieproducenten in de VS eenvoudig van de markt te drukken bij lage olieprijzen. Nee dus, ze gaan wat slimmer boren, maar ze stoppen niet. Nog niet. ze produceren zelfs meer. Andere olieproducenten denken er ook zo over. De lagere olieprijzen dwingt ze tot hogere productie.
Ondertussen dacht men dat 60% lagere olieprijzen wat extra vraag teweeg zou brengen, al was het maar omdat daardoor de economische groei zou aantrekken. Nee dus, de groei in het eerste kwartaal in de VS valt helemaal weg. Onder 1%. In China lijkt de groei nauwelijks 5% te zijn, veel lager dan de door de overheid beloofde 5%. In Japan, Brazilië, Rusland gaat het economisch ook niet naar wens. Dat kan de 0,2-0,5% extra groei in de eurozone niet compenseren.

De olieprijzen op termijn worden enorm veel hoger ingeprijsd dan de huidige olieprijs. Olie nu kopen en opslaan en over enige tijd verkopen is uitzonderlijk lucratief (19% per jaar winst).
Korrtom, men is ervan overtuigd dat iedereen op het ogenblik gek is om de olieprijs op $43 te zetten voor West Texas Intermediate. Men produceert gewoon door tot de olieprijs zo veel gedaald is dat het niet meer de variabele kosten dekt.
Dat is precies hoe Jim Bianco had voorspeld dat het zou gaan.
In zijn newsclips van vandaag liet hij zien hoe slecht het gaat met de vraag naar olie.
De voorraden schieten omhoog, maar de productie geeft geen krimp. (plaatje Bianco)
Voorlopig lijkt aanbod groter dan de vraag. Dat is niet echt goed voor de prijs. Productie moet echt omlaag.

Zerohedge had een post over hoe een onderminister van olie van Saoedi-Arabië  uitlegde hoe het zat met de olieprijs. Zij vonden hem maar een jokkebrok, van het land van 1001 leugens.
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-16/what-saudi-arabia-told-bank-england-about-why-oil-crashed-and-where-it-headed-next

"I believe the price fall can be put down to expectation and speculation. It was not about fundamentals. It reminded us of 2008, when all the speculation was that we were running out of oil resources and limited production capacity. The recent price fall was due largely to expectation and perception about future supply and demand. Also similar is the wrong assumptions of changing Saudi oil policy, and the ever-present – and incorrect – belief in conspiracy theories."

Vorige week stond er al een artikel in de Financial Times met zijn baas, de minister van olie van Saoedi-Arabië Naimi. Men was totaal verrast door de omvang van de val van de olieprijs. Een fascinerende uitleg. http://www.ft.com/cms/s/0/25f2d7d6-c3f8-11e4-a02e-00144feab7de.html#ixzz3TyeWKva7

The big drop: Riyadh’s oil gamble

Men geloofde gewoon niet dat de vraag ineens zo veel lager was dan het aanbod.Zo ging het tenslotte bijna nooit, alleen even rond 2008-2009. Groei van de vraag is gewoon hoger dan de groei van het aanbod. De uitbreiding van het aanbod in 2014 door de VS zou immers teniet gedaan worden door Libië, IS. Men had Saoedi-Arabië gesmeekt extra te produceren als IS wel de olievelden zou veroveren. Saoedi-Arabië zag de val in de vraag niet en ook niet de stijging van het aanbod. Eerst leek er niets te gebeuren. Azië bestelde gewoon door bij Saoedi-Arabië en verminderde de vraag bij andere producenten. Ze zagen te laat dat de vraag echt lager werd en dat ze marktaandeel kwijt raakten.
Weer even later was duidelijk dat Saoedi-Arabië met alleen een lagere productie in SA het niet zou redden om de olieprijs te stabiliseren. Rusland moest mee omlaag met Saoedi-arabië en dat gebeurde niet. Dan maar plan B. Uitroken van de hoge kostprijsproducenten. Pijnlijk. Maar Naimi zit nog steeds in het zadel.
En ondertussen ziet men meer productie (Iran, Irak, VS, Brazilië) en minder vraag sinds plaatje gemaakt werd.
Het lijkt op de vastbeslotenheid van sjeik Yamani die eerst ons jarenlang de stuipen op het lijf jaagde, maar in 1985 ineens vasthield aan het marktaandeel van Saoedi-Arabië en waardoor de olieprijs ontzettend tuimelde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten