22 maart 2015

goed nieuws van de afgelopen week

De wedstrijd van centrale banken om zo aardig mogelijk te zijn is nog niet afgelopen
§  Zoals al gesteld bij  het nieuws van de vorige week zouden de sussende woorden van Yellen even leiden tot een zwakkere dollar. De FED deed er alles aan om de pijn van het verwijderen van ‘patient’ te verzachten. Het geduld van de FED raakt helemaal niet op. Als de inflatie niet geloofwaardig toe aan het groeien is naar 2% en de groei van de werkgelegenheid op een lager pitje komt volgend jaar, dan zal de FED de rente niet of nauwelijks verhogen. Men is ook bang voor een zwakkere export door de sterke dollar. De S&P mag niet te veel dalen, de FED wil niet op zijn geweten hebben dat de S&P 20% daalt door de komende renteverhogingen. Men denkt dat de werkloosheid verder kan dalen, tot 5-5,2% voor er inflatiedreiging komt. Dit was 5,2-5,5%. Als klap op de vuurpijl werden de ‘dots’flink verlaagd en in lijn met de markt gebracht voor 2015. De FED luistert braaf naar de markt en als die het niet wil, dan komen die renteverhogingen er niet of in een wel zeer ‘ inertial’ tempo.Patient is ingeruild voor reasonably confident (dat inflatie en werkgelegenheidsgroei voldoende is) en dat is niet snel uit de data af te leiden (en daarom daalde de rente zoals wel vaker in de afgelopen 33 jaaar)
§  De andere centrale banken lieten zich ook niet onbetuigd. De riksbank in Zweden vond iets extra’s nodig, o.a. dieper negatieve rentes. De ECB koopt noest door, ook al voldoen steeds minder leningen aan de criteria. Een beetje negatieve rente mag. De Bank of Japan blijft ook super royaal en ook de Peoples Bank of China wordt steeds royaler.
§  In de VS bleek uit de cijfers van de FED dat de Amerikanen record rijk zijn geworden, zonder dat de schulden opliepen. Schulden versus inkomen zijn nu weer terug op het niveau van de jaren tachtig en negentig (misschien moet het gezien de vergrijzing terug naar het niveau van de jaren zeventig, maar zelfs dat is niet meer zo’n groot traject).



§  De high yield schulden lijken nog geen probleem te worden ex de energiesector. Dan moeten de lonen nog heel wat stijgen meldt Strategas. De opwaarderingen van de ratings zijn behoorlijk talrijk en bieden mooi tegengewicht tegen de downgrades.
(er moet natuurlijk geen recessie komen, want dan krijg je dat ongunstige scenario van Moody's. Dat lijkt voor 2015 gelukkig nog weinig waarschijnlijk)
http://www.ritholtz.com/blog/2015/03/benchmark-revisions-paint-a-brighter-picture-of-most-of-the-regional-economy/
benchmark revisions voor groei werkgelegenheid in de VS laten een nog beter beeld zien dan al was gemeld in de nodige regio's.
* In Japan beginnen de lonen nu eindelijk iets te stijgen. Toyota geeft weer het goede voorbeeld. 
* In de eurozone beginnen de tekenen beter te worden voor daling van de werkloosheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten