5 maart 2015

HHH geen secular stagnation, maar groei eerste kwartaal in VS onder 2%

De data van het moment geven een zeer lage groei in de VS aan https://www.frbatlanta.org/cqer/researchcq/gdpnow.cfm
Na 2,2% groei in het vierde kwartaal lijkt de groei niet boven de 2% te komen in het eerste kwartaal (Atlanta FED).
De consument is flink aan het sparen, koopt minder auto's in de VS. Men geeft het extra geld dat men overhoudt van de lagere benzineprijzen niet uit.
Niets wijst erop dat de groei in de VS boven het 2,3% tempo van de laatste jaren is uitgekomen. Dat moet nog gebeuren. Het wordt al jaren voorspeld, maar zelfs nu gebeurt het niet, terwijl je een enorme meevaller hebt van de lagere olieprijzen en de lagere rente.

HHH (Hamilton Harris Hatzius) meldden nog dat ze niet geloven in het secular stagnation scenario. Net als in de vorige cycli wordt het output gap uiteindelijk gesloten en wordt de werkloosheid weer lager dan normaal (NAIRU). Dan krijg je weer loonstijging en groei van de consumptie.
De economische groei was helemaal niet zo veel opgepompt in 2004-2006 door de huizenbubbel. Dat was maar goed voor ongever 1% extra groei,, 0,5% door extra bouwactiviteiten en 0,5% door hypotheekleningen te verhogen (MEW, mortgage equity withdrawal). Dat effect werd bijna helemaal teniet gedaan door hogere import, Toch was er goede groei.
Daardoor kon de korte reële rente aantrekken tot 3%. Dat kan volgens HHH weer gebeuren.
We zullen zien. Het herstel is zwak door lage inkomensgroei, daling bij de jongeren zelfs, en keer in MEW. Het gat is geslagen en jongeren verdienen zo veel minder dat loongroei wel haast aan moet trekken bij verdere daling werkloosheid. De huizenmarkt is weer een plus, MEW verbetert richting 0, loongroei iets beter. Dan heb je meer groei dan seculiere stagnatie aangeeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten