1 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Een rustige beursweek was het, die nauwelijks verstoord werd door het optreden van Yellen voor congres en senaat. Ze wil echt wel ooit de rente verhogen als inflatie en werkloosheid dat toelaten, maar het kan best nog wel een hele tijd duren voor het zo ver is, ook als het woordje 'patient' geschrapt wordt uit de verklaring van de FED. Enkele FED gouverneurs waarschuwden dat de rentemarkt te ver onder de voorspellingen ('dots') van de FED zit en dat de 'dots' van Yellen ongeveer de mediaan zijn, niet de laagste. Een en ander betekent een voornemen om de rente te verhogen tussen juni en september mits de inflatie dat toelaat.
Na Walmart willen ook andere retailers de lonen verhogen en misschien werkt een en ander aanstekelijk. In Japan proberen de vakbonden ook hogere lonen uit het vuur te slepen en dat lijkt eveneens kansrijk.

De inflatie daalde iets meer dan verwacht in de VS en iets minder dan gedacht in de eurozone. Kennelijk zijn de valutaire invloeden onderschat.

In de VS stegen de initial claims voor werkloosheid meer dan verwacht. de orders voor duurzame goederen stegen ook meer dan verwacht. Pending home sales stegen een beetje net als de hypotheekaanvragen, maar de meeste indicatoren voor de huizenmarkt zijn nog niet echt goed.
De groei van het BNP voor het vierde kwartaal werd bijgesteld tot 2,2%, iets meer dan gedacht en de neerwaartse bijstelling kwam vooral door de voorraden.

De IFO steeg, maar minder dan verwacht. Het economisch nieuws komt gemiddeld nog wel beter binnen dan gedacht in de eurozone en minder goed dan gedacht in de VS.

In India denkt men 8,5% per jaar te kunnen groeien. Men zwengelt de investeringen aan met  137 miljard in nieuwe spoorwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten