8 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De centrale banken zorgden voor het meeste nieuws, samen met de onverwacht hoge groei van de werkgelegenheid van 295.000 in de VS. Wall Street moest daar vrijdag toch van braken, want daardoor ging de hoop dat de FED de rente niet snel zou gaan verhogen in rook op. De tienjaarsrente steeg flink. Zo werd goed economisch  nieuws ineens slecht nieuws voor de financiële markten.

Maandag hadden we  de PMI's de barometers voor de industrie. De SIM wss iets omlaag, net als in diverse andere landen, maar niet in bijvoorbeeld Italië. Later in de week kwamen de PMI's non manufacturing en die waren vaak iets zwakker, maar niet in de VS (een sterke 57,1).

Persoonlijk inkomen steeg 0,3% in de VS, 0,1% minder dan verwacht, o.a. door lager inkomen van boeren en lagere rente-inkomsten.Het looninkomen steeg 0,6%. dat was (ook als je corrigeert voor banengroei) meer dan de 0,1% van het Household Survey waaruit de werkloosheid berekend wordt. Deze daalde naar 5,54%. Persoonlijke uitgaven daalden 0,2%. De spaarquote stijgt hierdoor fors verder, men vertikt het de gelden die men bespaart op benzine etc. te spenderen, voorlopig althans.
De cijfers voor de bouw en huizenmarkt blijven nog iets tegenvallen.   Initial claims voor werkloosheid vielen tegen en zitten nu in een licht oplopende trend. Autoverkopen vallen iets tegen. Nieuwe orders ook, al zijn die voor duurzame goederen wel omhoog.
Dit allemaal leidt tot bijstellingen van de verwachte groei in het eerste kwartaal in de VS tot onder 2%, met nog geen verbetering van de indicatoren zichtbaar in maart.

De ECB kwam met nieuwe economische voorspellingen. Hogere groei en meer inflatie. Men begint leningen te kopen vanaf 9 maart, maar niet tegen een lagere rente dan de -0,2% op vrije reserves.Ook economen stellen hun groeiverwachtingen naar boven bij voor de eurozone. In Duitsland kan de groei in het eerste kwartaal (3,9% stijging retail sales januari)  weer 0,7% worden.

De olieprijs kent nog geen overtuigend herstel in de VS door de oplopende voorraden en de nog steeds groeiende productie.

De centrale banken van China en India verlaagden de rente. De lagere inflatie maakt dit mogelijk en noodzakelijk.

4 opmerkingen: