29 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen kwamen de afgelopen week weer op de proppen met wat oude zorgen. Gaat het wel helemaal goed in de europeriferie, is biotech niet wat bubbelig, Dat gedoe in Jemen was een zorg en dat betekende hogere olieprijzen want het brengt Saoedi-Arabië van streek. Er was wat FED commentaar en dat viel toch niet helemaal goed.

De inflatie (CPI) kwam binnen als verwacht, 0,2% in de VS, ook voor de kerninflatie (ietsje meer dan verwacht). Bestaande en nieuwe huizenverkopen waren hoger in februari, tegen de koude in. De huizenprijzen stijgen verder en de huren ook, dit gaat de jongeren, de millennials aanzetten tot het kopen van huizen.
Orders voor duurzame goederen daalden 1,4%, slecht. Initial claims voor werkloosheid daalden 9000 tot slechts 282.000. Het consumentenvertrouwen volgens de University of Michigan liep op.

In het VK stegen de consumptieprijzen CPI  met 0,3% vorige maand, de RPI zelfs 0,5%. Detailhandelsverkopen waren sterk.
In de eurozone vielen de flash PMI's mee. het composite 54,1, het hoogste in jaren. In Duitsland was de IFO weer sterk.  In Japan viel de flash PMI iets tegen, maar het vertrouwen van de keine ondernemingen herstelde wel behoorlijk.De werkloosheid daalde van 3,6% naar 3,5% (het Japanscenario is geen ramp).

In China viel de flash PMI tegen, HSBC iets onder 50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten