22 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De FED deed haar uiterste best, Yellen kreeg het weer voor elkaar: met een verkrappende maatregel (het schrappen van 'ptient' waardoor men bij elke vergadering de rente kan verhogen) de markten doen geloven dat de FED veel royaler zal blijven dan gedacht voor een heel langere periode. Pas als men 'reasonably confident' is dat alles goed is met de data, dan gaat men aan de slag met de renteverhogingen. Bovendien maakte men melding van een zwakke export. De rentevoorspellingen, de 'dots' gingen fors omlaag. De NAIRU, non acclerating inflation rate of unemployment, werd verlaagd van 5,2-5,5 naar 5-5,2% en dan hoeft men pas later de rente te verhogen om loonstijgingen vanwege te lage werkloosheid voor te zijn.
De dollar verzwakte hierdoor, maar pakte later in de week de stijgende lijn weer op.
Andere centrale banken proberen ook aardig te zijn. De Zweedse centrale bank verlaagde de rente dieper onder nul.

De aandelenbeurzen waren door een en ander vriendelijk en de rente daalde alweer. De Russell2000 zette een all time high en dat doet de DAX ook aan de lopende band.De AEX tikte even 500 aan en de Nasdaq 5000. De winstverwachtingen in de VS dalen overigens nog steeds.

De olieprijzen zitten nog steeds in de hoek waar de klappen vallen. De productie daalt niet en de vraag uit de VS en China valt tegen. daardoor puilen de voorraden in de VS uit in de pakhuizen.

Het economische nieuws in de VS valt nog steeds tegen. Het aantal housing starts dook naar beneden, vooral door de sneeuw overigens vorige maand. Het aantal bouwvergunningen steeg licht. Initial claims voor werkloosheid stabiliseerden op laag niveau (ondanks meer meldingen uit Texas). De voorlopers van de ISM, de Philly FED en het Empire State Survey daalden licht.
Het vertrouwen van de bouwers (NAHBMI) daalde 2 punten tot 53. De industriële productie steeg slechts 0,1% na de daling van 0,3% in januari. De bezettingsgraad daalde hierdoor. Geen inflatiedruk dus.

Het nieuws uit Japan wordt iets beter. Het handelstekort verbeterde, er is loonstijging afgesproken in diverse bedrijven, de leading indicators stijgen licht en de volatiele machine tool orders flink.

Griekenland blijft een probleem, met Tsipras die niet aan de kiezers kan uitleggen dat hij moet bezuinigen en dat moet hij van die naarlingen in Duitsland/Nederland op straffe van een nijpend gebrek aan liquiditeiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten