14 maart 2015

Griekenland zakt de afgrond in onder blijde aanvoering van Tsipras

Net nu alles in kannen en kruiken lijkt voor de komende paar maanden en Griekenland eenvoudig met een paar miljard euro voorlopig te financieren lijkt, beginnen we te struikelen over de rampverhalen (niet echt iets nieuws, een paar jaar geleden was dit nog veel populairder).
Zowel de Wall Street Journal
Clock Is Ticking Down on a Greek Solution
Prime Minister Alexis Tsipras risks leading the country to disaster
By Simon Nixon http://www.wsj.com/articles/clock-is-ticking-down-on-a-greek-solution-1426112180
 als de Financial Times bijvoorbeeld

 Greek demands for war reparations set creditors on edge by Kerin Hope in Athens, Stefan Wagstyl in Berlin and Peter Spiegel in Brussels 


Het economisch herstel is in de knop gebroken. De nieuwe Syrizaregering heeft geen investeringsboom losgemaakt en het vertrouwen van de Grieken met geld bepaald niet hersteld. De recessie is terug. De belastinginkomsten vallen bitter tegen, net nu Syriza zo uitgebreid de uitgaven wil verhogen.
Korte leningen moeten geherfinancierd worden. Dat is een steeds moeilijkere operatie, nu Syriza  er zo op hamert dat ze hun schulden niet kunnen afbetalen.

De Trojka staat zo sterk gezien de liquiditeitsnood die verergerd wordt door steeds minder belastinginkomsten en steeds meer plannen om extra geld uit te keren en schulden kwijt te schelden dat ze op korte termijn alles wat maar willen kunnnen afdwingen.
Dat gaat men dus te veel doen. Een deel van de Grieken en Syriza zal dit niet pikken en zo heb je een onstabiele situatie gecreëerd.

Het probleem van Griekenland is niet op te lossen met kwijt schelden van de schulden door de trojka. Herstelbetalingen door Duitsland/ beslag leggen op Duits/Nederlandse bezittingen is ook al zo'n idiote maatregel die niet zal helpen. Men krijgt het niet voor elkaar de rijken belasting te betalen en de corruptie te verminderen. Mede daardoor is Griekenland niet concurrerend en dat blijft zo met de maatregelen van Syriza.
Dit is aardig behandeld in http://coppolacomment.blogspot.in/2015/03/greeces-real-problem.html

Griekenland komt er alleen uit door flink te investeren. Daar hebben ze het geld niet voor en bijvoorbeeld de EIB zou moeten inspringen (zoals Varoufakis al jaren roept).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten