8 maart 2015

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Centrale banken probeerden de afgelopen week opnieuw zo aardig mogelijk te zijn. De ECB legde uit hoe ze al die leningen willen gaan kopen, alleen niet tegen een lagere rente dan ze zelf hanteren op vrije reserves (-0,2%).
De centrale banken van China en India verlaagden hun rentes.

Het was een slechte week voor de secular stagnation aanhangers. Ze konden zich vasthouden aan de strohalm van de 0,1% loonstijging in de vorige maand in de VS en de daling van de participatiegraad en de dalende consensus voor de economische groei in het eerste kwartaal (2% lijkt al veel).
Maar eerst hadden we Dudley die aangaf dat het economische herstel betrekkelijk normaal verder zal gaan met uiteindelijk toch loonstijgingen door de snel dalende werkloosheid. Hij gaf aan het verhaal van Hatzius c.s. plausibel te vinden dat er normale groei en inflatie mogelijk is. Er is geen geheime kracht die eeuwig de loonstijging laag zal houden als de werkloosheid onder NAIRU (non accelerating inflation rate of unemployment) komt en blijft.
Daarna kwam de ECB op de proppen met opwaarts bijgestelde verwachtingen voor inflatie en economische groei.
Table 1: Inflation and growth projections
RBS forecasts

Growth
Inflation

2015
2016
2017
2015
2016
2017







Dec-2014 projections
1.0
1.5

0.7
1.3








Mar-15 projections
1.5
1.9
2.1
0.0
1.5
1.8
Source:  ECB

De opwaartse herzieningen zijn verrassend, vooral die voor groei zijn aanzienlijk. 2017 inflatie hoger dan markt

De inflatieverwachtingen zijn weer wat aan het stijgen, al ligt dit meer aan de stijging van de olieprijs (Brent) en de lagere volatiliteit op de beurzen.

Aan het eind van de week was er de fikse stijging van 295.000 van de Amerikaanse werkgelegenheid en 0,2% daling van de werkloosheid tot 5,5%. Daar kon je gerust een biertje op drinken, vooral nu er 59.000 mensen bijgehuurd zijn vorige maand in de Amerikaanse horeca (de sector met de meeste banengroei). Part time workers for economic reasons daalde met 175.000. Dat is in de ogen van Yellen een belangrijke indicator voor de gezondheid van de arbeidsmarkt.

Wat betekent dit voor de renteverhogingen van de FED?
De FED is bevestigd in de mening dat QE geholpen heeft om de werkloosheid fors te verlagen en de inflatieverwachtingen een pietsje op te krikken. Ze gaan door de markt te bewerken dat ‘patient’ uit de verklaring geschrapt gaat worden en dat ze vertellen dat een verhoging ‘data dependent’ zal zijn en als die data goed genoeg zijn ze bij elke vergadering de rente kunnen verhogen maar beslist niet elke vergadering zullen verhogen. Als de data niet goed genoeg zijn dan kan het nog lang duren voor de rente verhoogd gaat worden.
Je ziet op het ogenblik een keer in de inflatieverwachtingen die niet al te ver lijkt door te zetten zonder hogere loonstijging en duidelijk hogere olieprijzen. Loonstijging is nog te laag, maar de FED geeft aan niet te wachten met verhogen totdat de loonstijging duidelijk hoger is als je zo’n grote daling van de werkloosheid ziet. Men gaat nauwlettend de ECI, employment cost index volgen, want die geeft beter dan het cijfertje over de loonstijging aan of er een inflatiedreiging is vanuit de arbeidskostenkant. Een groter deel dan normaal van de loonstijging zal komen uit hogere lonen bij promotie of en nieuwe baan. We hebben nu twee kwartalen achter de rug met een hogere groei van de werkgelegenheid dan van het BNP. Dat moet haast wel leiden tot een schamele groei of krimp van de productiviteit en daarmee stijging van de arbeidskosten per eenheid product (deze was in het vierde kwartaal 4,1% op jaarbasis, een van de redenen naast de lagere olieprijs om niet te veel winststijging voor 2015 te verwachten in de VS).

De aanhoudende hoge groei van de werkgelegenheid versterkte het geloof dat de FED nog ooit deze eeuw de rente gaat verhogen. Het was een klap in het gezicht van de below zero denkers voor de rente. In de VS is heel de rentedaling aan het begin van het jaar, goed voor een 10% return op lange staatsleningen in januari, weer ongedaan gemaakt.
Zo'n 40-50% van die rentestijging aan de lange kant in de VS hoort door te sijpelen naar Europa. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse pensioenfondsen die daardoor minder zouden hoeven te korten.

Verder zie je in de VS dat er allerlei nieuwe medicijnen worden goedgekeurd in de VS. De Medische Revolutie schrijdt, nee holt voort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten