16 juni 2010

De nucleaire optie voor de olieramp

Het dichten van de oliebron in de golf van Mexico is op een totale mislukking uitgelopen. De gaten waardoor de olie omhoogkomt zijn groter geworden. Er stroomt steeds sneller olie de zee in.
Simmons (de man die zei dat de olieproductie gaat dalen, vooral die van Saudi Arabië) stelt dat nu 120.000 vaten olie per dag de zee instromen, veel meer dan de 5.000 die men eerst rondbazuinde en de huidige schattingen van ongeveer 40.000 vaten per dag.

De geplande oplossingen voor het stoppen van de oliestroom beginnen als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Het begint er nu steeds meer naar uit te zien dat de oliebron langzaam in circa 25 jaar moet gaan leeglopen, tenzij men met nieuwe zeer onorthodoxe oplossingen de boel weet te dichten.

Simmons zegt dat de enige oplossing een kleine kernbom is. De Russen hebben zo in de jaren 70 ook oliebronnen weten te dichten.
Er moet nog heel wat olie de zee instromen voor Amerika bereid zal zijn de nucleaire optie te gebruiken. Ondertusen begint duidelijk te worden dat deze mileuramp tientallen malen groter is in het gunstige scenario dan de vorige grootste olieramp met de Exxon Valdez. Het is dus niet zo verbazend dat BP begint te wankelen.

Bronnen: newsclips Bianco, zerohedge blog (http://www.zerohedge.com/article/matt-simmons-revises-leak-estimate-120000-barrels-day-believes-oil-covers-40-gulf-beneath-su), oildrumblog (http://www.theoildrum.com/node/6609)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten