15 juni 2010

Correcties na eind recessies sinds 1950


Ned Davis Research had een aardige tabel over de eerste aandelencorrectie (=daling groter dan 10%) na het eind van de recessie (uit artikel WSJ).
De daling is niet erg groot, maar de snelheid is wel hoog geweest. De daling heeft maar kort geduurd.

Is die daling voorbij? De S&P500 heeft een hele tijd in een range 1040-1100 bewogen. Vandaag is hij uit die range naar boven uitgebroken (nog niet overtuigend). De volatiliteit is flink afgenomen, zoals de VIX bijvoorbeeld aangeeft.

Wat gebeurt er na zo'n correctie? Als er geen double dip in de groei komt, geen W recessie (of iets dat er op lijkt), dan gaat na de correctie de beurs flink omhoog. Dat gebeurt vaak nogal heftig in het begin. Dat is een aanwijzing dat we de fase DE in de vierjaarscyclus achter de rug hebben en de positieve fase EF is aangebroken. De huidige vierjaarscyclus zou dan versneld aan het lopen zijn, zoals wel vaker gebeurt na een zeer lange vierjaarscyclus zoals 2003-2009 (vergelijk 1987-1990).
(Zoals ook aangegeven in ons boek dat dit kon gebeuren).

Een nieuwe lange vierjaarscyclus is overigens goed mogelijk, omdat we vermoedelijk een langdurig herstel tegemoet gaan. Een andere mogelijkheid is dat de huidige investeringscyclus drie vierjaarscycli gaat omvatten in plaats van de gebruikelijke twee (net als de periode 1990-2003). Dat zou prettig zijn: een lang voorspoedscenario voor de wereld, langer dan de 2018 die we al decennia hebben aangehouden als eindpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten