13 juni 2010

Emmely toch ten onrechte ontslagen na verduistering € 1,30

Duitsland was de afgelopen dagen in de ban van de uitspraak van het Duitse hooggerechtshof dat in het hoogste beroep de kassière Barbara E ten onrechte ontslagen was. In de vorige processen hadden de lagere hoven wel geoordeeld dat de vrouw, bekend onder troetelnaam Emmely, volkommen terecht was ontslagen. Wat had zij dan voor iets verschrikkelijks gedaan dat ze op staande voet ontslagen werd? Ze had twee tegoedbonnen geïnd die klanten niet hadden opgehaald ter waarde van €0,80 en € 0,42. Tot vorige week oordeelden de hoven dat het niet om de hoogte van de bedragen ging, maar om de vertrouwensbreuk die dit soort misdaden veroorzaakt. Als je een bedrag gaat afspreken waaronder men zo maar mag stelen, heeft dat een sterk aanzwellende werking. Dat moet met paal en perk uitgeroeid worden.

Het Duitse publiek was uiteraard op de hand van Emmely, die door vakbonden en andere organisaties gesteund werd om de processen te blijven voeren. Ze was zeer populair bij haar klanten. Ze was al 31 jaar cassière en nooit had ze iets verduisterd. Wel had ze meegedaan aan een staking wat niet goed gevallen was en er waren problemen met een bepaalde collega.
Het hooggerechtshof zei dat er in dit bijzondere geval voldoende verzachtende omstandigheden waren om toch tot het oordeel te komen dat ze ten onrechte onstslagen was. Daarbij hoorden niet het kleine bedrag en de lange tijd dat ze goed gewerkt had. De uitspraak was daarom volgens de pers verrassend (en betreurenswaardig volgens de werkgevers).

Dit soort bagatelmisdaden en de enorme consequentie ervan (ze werd werkloos en kon als 50-plusser geen werk vinden en niet haar gezin onderhouden) valt natuurlijk niet goed in de publike opinie. Bankiers mogen voor miljarden aan fouten maken en krijgen een geweldige afvloeiïngsregeling en Emmely mag tot de bedelstaf gebracht worden voor € 1,30? Dat kan natuurlijk niet en daarom waren er in Duitsland heel wat fanclubs voor haar. Gerechtigheid! Toch wel heel andere koek dan de kermis van Kerviel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten