15 juni 2010

Erfurt



Na de West Duitse universiteitstad Göttingen gingen we naar stad van de 70 kerken in Oost Duitsland. Het is een soort groot Kampen. Luther begon zijn carrière in het Augustijnenklooster. Hij had als Augustijn moeten beloven de kerk bij elkaar te houden. Het Augustijner klooster is daarom vrij snel na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd met Amerikaans geld (de DDR gaf (terecht) prioriteit aan huizenbouw boven kerkenbouw). Het klooster is zwaar gebombardeerd en de schuilkelder (nu bibliotheek) kreeg een voltreffer. 260 mensen kwamen hierbij om.

Het grote plein met de twee grootste kerken domineert Erfurt (zie plaatje). De altstad van Erfurt is groot, zie o.a. plaatje met huizen over het riviertje gebouwd.

We waren er op zondag en vanaf 8 uur reden de trams al via het nachtrooster. Vrijwel alle cafés waren vanaf die tijd dicht, zoals het een DDR-stad betaamt.
De enige bruisende plek was het internetcafé op de markt, dat het toilet deelde met een soort studentensoos (theologiestudenten uiteraard).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten