20 juni 2010

Trichet moet nog voor honderden miljarden bijkopen


De curieuze foto van hoe Trichet tegen de problemen aankijkt staat in http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/7836652/ECB-must-buy-hundred-of-billions-of-bonds-to-tame-Europes-debt-crisis.html.
Men had tot half vorige week € 47 miljard gekocht, waarvan ruim € 25 miljard aan Grieks papier (vooral Franse banken waren verkopers, Duitse banken vinden het nog niet netjes misbruik van de situatie te maken; dat is overigens een van de redenen waarom ik toch maar kapituleerde over de verkoop van Griekse staatsobligaties: de ECB moet straks gedwongen minder royaal worden, wat het nodige gekrakeel zal gaan opleveren, omdat de Duitse banken er dan ook uit willen en dan ineens nog slechtere prijzen krijgen of er ontstaat ellende over hoe veel extra men Griekenland moet ondersteunen).
Het is onduidelij hoe veel steun de ECB nog moet geven. Een echte aanval op Spanje vraagt om veel meer dan € 25 miljard (per maand). Het publiceren van de stresstests verhoogt de transparantie en maakt misschien aanvallen minder nodig en riskant, omdat de grote Spaanse banken zeer goed in hun kapitaal zitten, vooral als ze niets hoeven af te stempelen op Spaanse staatsleningen (anders is de stresstest uiteraard wel een probleem)..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten