23 juni 2010

Brno

Brno is de tweede stad van Tsjechië met 400.000 inwoners. Er is wel een en ander over aan oude gebouwen, maar die overheersen minder dan in de andere steden waar we geweest zijn (die steden waren daar natuurlijk wel op uitgezocht). Net als bij Hannover leidt dat tot niet al te enthousiaste verhalen in de reisboeken. Toch is het wat grootsteedsere karakter interessant. Vlak bij Brno ligt Austerlitz, waar Napoleon zijn grootste overwinning boekte in 1806.

Er waren enkele muziekfestijnen in de open lucht. Enkele straten verder trilde hierdoor de grote steak (kleiner dan 300 gram kun je kennelijk niet krijgen in Tsjechië) nog steeds bijna van je bord af. Bij de muziek hoor je de Slavische invloed als ze bijvoorbeeld de muziek van Pink Floyd naspelen met een flink achtergrondkoor.
Je kunt aan de foto zien dat ING onder zware lasten gebukt gaat.
Stalinistische monumenten zijn betrekkelijk schaars geworden, maar hier heb je er nog.

Een van de meest merkwaardige bezienswaardigheden van Brno zijn de cryptes van de Augustijner monniken. Daar had men een soort morbide jugaad toegepast: de innovatieve manier om goedkoop mensen te begraven werpt nog steeds zijn revenuen af. De monniken werden steeds met dezelfde kist begraven en na de begrafenis naast elkaar in cryptes gelegd. Ze kregen een rozenkrans in de hand gedrukt en als ze meer dan 25 jaar in orde geweest waren, kregen een kruis. Na ruim 200 jaar blijft meer van je over dan ik dacht (de wormen waren niet erg actief in de stenen cryptes). De spreuk van de cryptes was: wij warem wat u bent en u zult zijn zoals wij zijn.

1 opmerking: