25 juni 2010

Ceske Budejovice (Budweis)


Van Telc maar met de bus gegaan om er geen dagvullende onderneming van te maken naar de hoofdstad van Zuid Bohemen, Ceske Budejovice of Budweis in het Duits. Het is de geboorteplaats van Budweiser bier. Anheuser Busch dacht eigenlijk niet zo aan dit bier, maar in de VS moet bier een Duise naam hebben wil het goed verkopen. Na de nodige juridische gevechten heeft Anheuser Bush, voor de eerste keer in 1911, de verkooprechten van zijn bier geregeld. Alleen in Tsjechië mag het Tsjechische Budweiser nog bier onder eigen naam verkopen.

Ceske Budejovice wordt gedomineerd door het grote stadsplein (op zijn Pools) met zijn magistrale gerechtshof (met idioot grote gargoyles, de uitsteeksels boven aan het gebouw). Het restaureren gaat soms vreemd: zie het huis met de afgezaagde hangende pilaren.

De naam Budweis komt van een Mariaschilderij dat cadeau werd gegeven aan het grote Dominikaner klooster. Daar werd de rode (niet witte!) Maria door de hele stad vereerd. De kloosterkerk die dus door de plaatselijke bevolking werd bezocht is mooi met talloze muurschilderingen en een zeldzaam protserige spreekstoel o.a.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten