25 juni 2010

Cesky Krumlof


Cesky Krumlof is misschien we het mooiste stadje van Tsjechië. Het is een soort mini-Praag met een kasteel dat nauwelijks kleiner is dan dat van de hoofdstad.
De Moldau meandert een paar keer door het stadje. Het puilt uit van de mooie gebouwen en huisjes met gezellige smalle straajes.
Het kasteel is de topattractie. We hadden een rondleiding van een moeilijk verstaanbare look alike van mr. Bean langs de zalen, de schilderijen en de talrijke berenvellen. Men houdt nog steeds beren beneden.

Een van de attracties is fotomuseum Seidel. Daar liggen nog alle 130.000 negatieven van Seidel senior van 1890-1935 en zijn zoon 1935-1953. Men maakte veel ansichtkaarten van de omgeving en familiefoto's, allemaal gedocumenteerd. De communisten legden beslag op de ansichtkaarten en dwongen Seidel junior het huis grotendeels te verhuren aan andere gezinnen, omdat je niet zo groot mocht wonen. Erger was dat na de oorlog de mensen van Duitse afkomst het land werden uitgezet, inclusief de verloofde van Seidel junior. Na 33 jaar konden ze elkaar weer zien en ze zijn toen alsnog getrouwd. De fotostudio met zijn glazen ronde koepel was heel modern voor de tijd. De oude camera's etc zijn er nog allemaal. Die zijn nog steeds heel goed, vergelijkbaar met een digitale camera met 150 miljoen pixels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten