19 juni 2010

beurs in de pas met werkloosheidsclaims in de VS


Het afgelopen decennium liep de Amerikaanse beurs zeer in de pas met de wekelijkse initial claims, de eerste aanvragen voor werloosheidsuitkering in de VS.
The Big Picture en smartmoney roepen op om meer andacht aan de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen te kijken (http://www.smartmoney.com/investing/stocks/telling-market-data-youve-been-dismissing/).

Het sterke verband (plaatje smartmoney) is niet erg opzienbarend, omdat initial claims een belangrijke leading indicator zijn. Het verband tussen de procentuele afname van de initial claims met de groei van het BNP in dat kwartaal is sterk. Het consumentenvertrouwen is sterk gerelateerd aan de werkloosheidsvooruitzichten en de beurs daarmee ook.

De werkgelegenheidsgroei in de VS is het grootste punt van zorg in de macro vooruitzichten in de VS. Vroeger waren dat vooral inflatie en rente. Het is dus goed te begrijpen dat verandering in aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen sterk correleert met de beurs.
Wel merkwaardig was dat het verband gehandhaafd bleef in de recente periode waarin de beurs alleen keek naar Griekenland/ Spanje en een beetje China. Dus zelfs in de huidige themagedreven beurs kijkt men nog steeds zwaar naar de Amerikaanse macro fundamentals.

Op het ogenblik is de ontwikkeling van de initial claims niet goed. De afgelopen week 472.000. Het hoort onder 400.000 te zijn voor een daling van de werkloosheid (de laatste tijd daalt werkloosheid al bij hogere cijfers overigens). In hoeverre de volkstelling de cijfers vertekent is onduidelijk. Vorlopig wijst het op een economie die onder potentie groeit (maar dat niveau lijkt wel boven 3,5% te liggen, hoger dan de algemeen aanvaarde cijfers voor potentiële groei, vermoedelijk omdat men niet wil accepteren dat de productiviteitsstijging goed is).
Het lijkt erop dat de initial claims gaan verbeteren richting < 400.000 gezien de ISM's (nu ook voor non manufacturing; orders stijgen goed). Als dat niet gebeurt, kan de Amerikaanse beurs op basis van de macro achteruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten