21 juni 2010

Olomouc


De foto is van de astronomische klok van Olomouc, een van de belangrijkste steden van Moravië met de nodige oude gebouwen. De klok is net zo iets als die van Praag, maar dan een Stalinistische variant. Arbeiders runnen het uurwerk. Maar in tegenstelling tot Praag doet maar een mannetje wat, hij slaat met zijn hamer het aantal uren. De rest van de poppetjes bewoog niet. Dat veroorzaakte een slow clap van de toeristen en een we want more. De klok gehoorzaamde uiteraard niet.

Op het grote plein staat verder nog een enorm grote kolom waaraan allerlei kunstenaars gewerkt hebben.
We sliepen in een aardig hotel aan de voet van de kathedraal van de aartsbisschop.

Olomouc is de formule van Ostrava op bescheiden schaal aan het kopiëren. Die stad kampte met enorme werkloosheid toen bijna alle staalfabrieken dichtgingen (Arcelor Mittal heeft er overigens nog steeds een grote fabriek). Ostrava ontwikkelde een enorm uitgaanscentrum door een lange straat met alleen kroegen aan te leggen, waardoor Ostrava een soort weekendhoofdstad is.
Olomouc heeft ook een gezellig buurtje met alleen cafés. we waren net iets te laat om de Tibetaanse jazzclub binnen te mogen. Bier is goedkoper dan water in Tsjechië en dat helpt het gezellig maken van kroegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten