3 november 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurs kon rustig iets verder doorstijgen, al zijn er wel tekenen dat de beurs overbought is.
De ISM viel erg mee, geeft aan dat de economie toch echt aan het verbetren is als je de ambtenarij in de VS wegdenkt. Ook de Chinese PMI was OK en in Europa lijken de PMI's ook redelijk te zijn.

De FED besloot niets te doen, dat was al gedacht. Maar men gaf wel aan dat men bij elke vergadering kon beginnen met verlaging van QE. Men deed geen pogingen om bij beleggers echt uit de bol te praten dat vermindering van QE pas in maart begint of later.

De inflatiecijfers waren gunstig, zeer laag, vooral in Europa. dat helpt de consumptie en zet de ECB onder druk om verder te verruimen en/of de rente te verlagen.

De detailhandelsverkopen daalden met 0,1% in de VS, een tegenvaller, maar niet geheel onverwacht door de lagere autoverkopen toegeschreven aan de datum van Labor day dit jaar; ex autoverkopen was het niet slecht. Maar de onzekerheid over Washingtons fratsen waren slecht voor het vertrouwen en daarmee de consumptie vorige maand.
In Japan is men juist extra aan het kopen vooruitlopend op de btw-verhoging volgend jaar.

In China vielen de leading indicators iets tegen en nam de centrale bank iets van de monetaire verkrapping terug. Huizenprijzen stijgen te snel. Er zouden hervormingsmaatregelen op komst zijn het moeilijker te maken een huis te kopen om het leeg te laten staan voor de extra waardestijging. Bij het plenum van de communistische partij volgende week belooft men hervormingen te gaan afkondigen en men maakte de Chinezen hiervoor al vast warm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten