20 november 2013

inflatieverwachting eurozone raakt nieuw dieptepunt


In de Eurozone staat de inflatieverwachting op het laagste punt sinds de kredietcrisis.

In de VS en het VK staan de inflatieverwachtingen nu aanzienlijk hoger.

Geen gek moment voor afdekken van inflatierisico in Europa. De ECB mag niet toelaten dat de inflatieverwachtingen naar beneden uitbreken.

In 2009 was er deflatie, in 2013 niet, alleen in Griekenland. Inflatie in Spanje en Italië is nu wel aanzienlijk lager dan in 2009.
De inflatieverwachtingen in de eurozone zouden dalen, omdat er een wedstrijd is ontstaan naar lagere lonen in Zuid- Europa om weer concurrerend te worden. De diensteninflatie is daarom naar beneden uitgebroken naar nieuwe laagterecords sinds men de euro heeft ingevoerd. Je ziet de problemen van Japan opdoemen waar men in ruil voor handhaven van de werkgelegenheid in hele bedrijven lagere lonen accepteerde. Dat is nu gaande in grote delen van Europa. Tijdelijke aanstellingen rukken op, vaste aanstellingen met de hogere lonen verliezen terrein.

Gaat de ECB maatregelen nemen om de deflatoire druk te verminderen? Observatory Group heeft daar een hard hoofd in. Duitsers zullen dit niet accepteren, zij willen de speculatie op hun huizenmarkt afremmen met het wat meer onmogelijk te maken een hypotheek te krijgen. Dat straalt dan door naar de rest van de Eurozone. Lonen ijlen nog een jaar na bij de economische groei, dus dit helpt nog niet de inflatie.

 Het alternatieve verhaal is dat Amerika uit de midcycle slowdown aan het komen is en dat houdt daar hogere inflatie in. Dit zal gedeeltelijk besmettelijk zijn voor Europa als de euro niet te sterk isPas na het eerste kwartaal van 2014 lijkt de daling van de kerninflatie in de eurozone op te houden volgens bovenstaand plaatje van Applied Global Macro Research (Benderly c.s.). Dus eerst nog een beetje verdere daling. Daarna kan de inflatie weer wat stijgen.

Draghi gelooft nog wel in het oude verhaal dat er altijd van zelf 1% inflatie komt vanwege aversie om prijzen en lonen te laten dalen (en bovenstaand plaatje zal hem hoop geven). Maar dit geloof is een noodlottige dolksteek toegebracht door de Europese inflatiecijfers van de afgelopen twee maanden waarbij ineens deflatie opdook in Zuid Europa en de inflatie in Nederland en Duitsland op dramatische wijze naar beneden dook. Geen wonder dat de inflatieswaps totaal van de kook geraakt zijn in Europa. Misschien is het toch nog veel te vroeg voor de pensioenfondsen om hun inflatierisco te hedgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten