17 november 2013

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De vreselijke cycloon op de Filipijnen kon de goede stemming op de beurzen niet verdrijven en ook de aanvankelijke teleurstelling over de hervormingsplannen van de Chinese regering ook niet (later in de week werd men weer blijer met de aangekondigde hervormingen met meer marktwerking, nieuwe grondpolitiek voor de boeren, versoepeling eenkindpolitiek etc). Dat kwam door meer optimisme over de FED onder leiding van Janet Yellen die een superbe hoorzitting bij de senaat had. Ze zal er alles aan doen de rente lang laag te houden zo lang de participatiegraad en inflatie te laag zijn.

De groeicijfers in Europa over het derde kwartaal vielen iets tegen door de negatieve groei van -0,1% in Frankrijk. Duitsland had 0,3% zoals verwacht en Nederland had met +0,1% een beter dan verwacht cijfer. In Japan viel de (geannualiseerde) groei van 1,9% mee.

In China trok de industriële productie 0,1% aan tot 9,7% en de groei van M2 was ook 0,1% hoger op 14,3%, bij minder kredietverlening dan vorige maand.

In de VS daalden de initial claims voor werkloosheid fractioneel. Uit de Gallup-polls over verwachte kerstuitgaven komt een bezuinigende consument naar voren. Het sentiment van midden-en kleinbedrijf NFIB verslechterde, net als een voorloper van de ISM, het Empire State manufacturing survey. De industriële productie daalde met 0,1% (tegenvallend). De productiviteitsstijging in het derde kwartaal steeg 0,1% naar 1,9%. De arbeidskosten per eenheid product daalden 0,6% (in tweede kwartaal stegen ze met 0,5%), d.w.z. lage inflatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten