10 november 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Eerst kwam het restant binnen van de PMI's na de aftrap door de VS vorige week. Over het algemeen stegen ze, maar in Europa was de verbetering er vaak niet, wel in China en Japan. De PMI's voor de dienstensector waren beter dan die voor de industrie, vooral in Europa. Maar ook in de VS en China waren ze hoger dan verwacht. Een en ander wijst op economische groei die hoger is dan de consensus.

De meevallende groei in het derde kwartaal van de VS van 2,8% (tegen 2% verwacht) kwam vooral door voorraadgroei en daardoor worden de groeicijfers voor het vierde kwartaal verder verlaagd (Goldman Sachs bijvoorbeeld 1,5%). Een en ander hangt af van de kerstverkopen, waarover de meningen verdeeld zijn (ik blogde over Morgan Stanley die coal verwacht; maar herstellend sentiment, lagere benzineprijzen, minder kans werkloosheid, net wealth effecten etc wijst op betere kerstverkopen).

De groei van de werkgelegenheid met 204.000 was ver boven verwachting in de VS. Het household survey zat echter nog in de knoei door de sluiting van de overheid vorige maand en rapporteerde veel slechtere cijfers, oplopende werkloosheid en een sterk dalende participatiegraad. Initial claims zitten weer in een dalende trend, Challenger job cuts waren omlaag, d.w.z. het zit wel snor met de werkgelegenheidsgroeicijfers in de VS.

In Japan lijkt het optimisme weer enigszins terug te keren getuige de stijging van de leading indicators.
In China was de export boven verwachting sterk waardoor het handelsoverschot flink opliep. Alle ogen zijn gericht op het derde plenum waar het overheidsbeleid voor het komend decennium wordt uitgestippeld. Li en Xi moeten voortvarend hun plannen verkopen van financiële hervormingen, van het hukousysteem (postcode waardoor gastarbeiders geen beroep kunnen doen op sociale voorzieningen; dit moet langzaam beter) en ook de grondpolitiek/landbouwpolitiek moet hervormd worden. In Europa verlaagde de ECB de rente, toch nog onverwachts, maar een logisch gevolg van de schrikbarend dalende inflatie (deflatie in Spanje, maar ook grote daling in Duitsland en Nederland).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten