10 november 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Twee FED-studies gepresenteerd bij het IMF maken het plausibel dat de lat hoger werd gelegd om de FED-rente te gaan verhogen: in plaats van bij 6,5% werkloosheid lijkt het nu pas bij 5,5-6% te gebeuren. Men krijgt meer vertrouwen dat QE niet gevaarlijk is en zal helpen in een balansrecessie als men aar genoeg geduld heeft (onder het genot van stijgende koersen).

De groei over het derde kwartaal viel mee in de VS: 2,8% waar 2% was verwacht (wel door groei voorraden en daling import), maar in lijn met de ISM's voor de industrie en diensten die allebei opnieuw beter waren dan verwacht. Wereldwijd waren de PMI's overigens beter de vorige maand en meestal zit men boven de 50.

Benzineprijzen daalden verder in de VS en dat is goed nieuws voor de consumptie.
Bovenstaand plaatje van Strategas maakt plausibel dat op grond van de royalere Senior Loan Officers er meer hypotheken en andere leningen verstrekt zullen gaan worden, iets dat nu de groei van de bouw en investeringen tegenhoudt.

Beschikbaar inkomen steeg met 0,5% vorige maand in de VS en consumptie bleef dankzij ruziënde politici wat achter, maar dat zal wel weer recht gezet worden met de kerst.

De groei van de werkgelegenheid in de VS kwam binnen op 204.000, boven wat de meest optimistische econoom in de Bloomberg-poll had voorspeld. Initial claims voor werkloosheid daalden.

De groei van de leading indicators was goed in de VS (nieuwe orders stegen mooi) en ook weer uitstekend in Japan. Ook in China blijven de groeicijfers en PMI's heel behoorlijk.
De trend van de S&P is mooi omhoog (al zitten we dicht bij de bovenkant, maar er is steun niet ver onder de huidige koersen) op verbeterende verwachtingen en ook daadwerkelijk groeiende winsten (al gaat dat nog niet erg hard, de markt prijs nu een kleine versnelling in van de winstgroei).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten