30 november 2013

Gundlach en Shiller in de Barron's

Gundlach had enige aardige omerkingen in zijn interview in de Barrons (Shiller and Gundlach Size Up the World) om zijn nieuwe fonds, dat in lage CAPE-aandelen (koerswinstverhouding gebaseerd op de gemiddelde winst van de afgelopen tien jaar gecorrigeerd voor inflatie) belegt met als lijstduwer Robert Shiller te pushen.

De obligatiekoning werd afgeschilderd als de Apple-deskundige, omdat hij eerst de opgang en daarna de neergang tot onder $400 had gezien en op $405 weer teruggekocht. Hij ziet nu een langzame stijging weggelegd voor Apple. Hij ziet Apple als een soort beleggingscategorie vanwege de vaak totaal andere trend van de koers van Apple. Bij de winkel REITS draait het overigens ook vaak om wat Apple doet.

De rente zou wel eens een nieuw all time low kunnen zetten. Hij had in 2012 gezegd dat dit het all time low was, 1,4% voor de tienjaars rente, maar nu wist hij dat niet meer zo zeker. Met Yellen aan de macht en een plotselinge schok in de wereld...
ij was onder de indruk van Yellen die zei dat het imperative was de monetaire stimulus niet te vroeg weg te nemen. Imperative, dat was toch wel heel overtuigend.

Shiller zei dat CAPE nu 25 was, terwijl 16 normaal is, wijzend op een reële opbrengst van aandelen van 2,5%. Pas bij een CAPE PE van 28 vindt hij het bubbelig worden.

De huizenmarkt in de VS is nog zwak, maar zal wel herstellen volgens Shiller. Er is overigens een trek naar de steden, waardoor de huizenprijzen het in de steden beter doen dan in de voorsteden. Vooral jongeren willen geen uren meer rijden om op hun grote ranch te komen.. Sinds alle foreclosures zijn ze niet meer zo jaloers op mensen met een groot huis. Gundlach verbaasde zich over het aantal jongeren dat in de stad woont en geen rijbewijs heeft. De tijden zijn veranderd.

Gundlach zegt dat je moet kopen wat de mensen echt niet willen hebben. Renterisico is zo iets, daar raken ze helemaal overstuur van. daarom deed lage duratie  high yield het zo veel beter dan Emerging Market Debt hard currency met zijn hoge duratie. De institutionele belegger (en Gundlach) is nu weer bezig zich vol te laden met Emerging Market Debt.

1 opmerking: