30 november 2013

Nederland niet meer AAA, niet meer eerste rang

Men zag het al aankomen: Nederland wordt niet meer door alle rating agencies voor vol aangezien: niet langer AAA maar AA+ net zoals de VS en toch tamelijk failliete landen als Frankrijk.
Nederland heeft zijn afwaardering te danken aan de lage economische groei. Daardoor wordt het niet gemakkelijk van de hoge overheidstekorten af te komen. Het Nederlandse overheidsbeleid is er op gericht de groei zo laag mogelijk te houden en dat heeft geleid tot de downgrade. Nederland heeft geen AAA groei van de economie, zelfs niet bij benadering (dankzij pRuttenomics).
Voorlopig heeft een en ander geen consequenties. De rente steeg niet, want een en ander was al lang verwacht. De rente steeg ook niet na de degradatie van de VS en Frankrijk (met dank aan Japan dat ineens een onverzadigbare lust aan de dag legde Franse staatsleningen te kopen in het vaste vertrouwen dat Angela Frankrijk niet zou laten vallen).
De Downgrade zou de rating van EFSF leningen niet in gevaar brengen, maar dat valt te bezien: de rating berust nu voor 100% op de goede wil van Duitsland straks zondaars in Europa van voldoende geld te voorzien tegen een idioot lage rente.
De andere rating agencies hebben Nederland nog op AAA staan met negative outlook. Daar de economische groei aantrekt zijn ze voorlopig nog niet van zins de stap te wagen en Nederland te degraderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten