21 november 2013

De notulen van de FED zorgden voor de nodige verwarring

Deze vergadering hoefden ze niets te belissen en dat deden ze dan ook. Ze hebben gepraat hoe ze ooit tot een beslissing zouden komen over vermindering van QE en hoe men de markt wijs kan maken dat ze de rente in geen jaren gaan verhogen. Maar ook daarover hebben ze geen beslissing kunnen nemen.

Zeer verwarrend was hoe ze konden komen tot een kader voor terugnemen van QE. Kon je de mensen het bos in blijven sturen dat het data dependent zou zijn (dat was niet goed bevallen bij de vorige vergaderingen), of kon men een regel verzinnen of een schema. Nou, dat konden ze niet. Hail Mary met forward guidance was de winnende consensus.

De markt was buitengewoon stout geweest en had veel te heftig gereageerd op de proefballonnetjes van Bernanke over QE. Wat nu te doen? De FED blijkt een zootje ongeregeld te zijn, waar diverse groepjes overal anders over denken. Men is de kluts kwijt. Dus, wat nu: dan maar voor cadeautjes voorhouden: forward guidance dat de rente 0 blijft totdat de werkloosheid (verder) onder 6% daalt. Er was toch niet zo’n grote eensgezindheid om QE niet te verlagen, er waren discussies om de vergoeding op vrije reserves te verlagen (maar dat schijnt een populair onderwerp te zijn bij FED- vergaderingen, nog niet echt uit de pen te kunnen komen van Ben of Janet)

Vermindering van QE lijkt toch echt eens te komen en niet vanwege de verbeterde arbeidsmarkt. Men doet uitermate zijn best om er in te hameren dat tapering of QE iets heel anders is dan tightening of monetary policy. Men begint vorderingen te maken met deze hersenspoeling volgens JP Morgan (de rente aan de korte kant daalt op meer geloof forward guidance en stijgt aan de lange kant op meer geloof in einde QE), maar brokken kunnen toch in het verschiet blijven als de markt zo stout blijft en te enthousiast depressief raakt op vermindering van QE

Wat was de reactie van de brokers? Als de economische groei in Q1 ongeveer 3% of beter is, dan moet men beginnen met vermindering van QE en dat zal in kleine stapjes gaan. De meest aangehaalde gedachte was die over een lagere vergoeding van de FED op de vrije reserves. Negatieve rentes, dat is leuk om over te schrijven natuurlijk.

El-Erian van Pimco schreef dat hun evangelie van het Nieuwe Normaal van een permanente stagnatie van economische groei zoals onlangs weer met vurig elan gepreekt door Summers en Krugman, nog niet voldoende leidraad is voor de FED. De FED is toe aan een nieuw speeltje, het verlagen van de depositorente tot 0 of lager. Loeys (JPM) spreekt van een taper mania. De markt maakt zich veel te veel zorgen over vermindering van QE.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten