9 november 2013

twee nieuwe studies om FED rente tot 2017 op 0 te houden

Niet alleen Twitter is een teken van bubbelarij, maar ook het enthousiasme voor twee studies van topwetenschappers van de FED die iegenlijk stellen dat de rente maar het beste nul moet blijven tot ongeveer 2020.
De ene studie is van English c.s. (William English, David Lopez-Salido, and Robert Tetlow and entitled "The Federal Reserve's Framework for Monetary Policy--Recent Changes and New Questions,") met o.a. bovenstaand plaatje. De FED kan het eigenlijk nooit erg verkeerd doen door de rente zeer lang op nul te houden. De eventuele rekening komt pas na 2018, zo belooft English. Dus, gooi dat doel voor de werkloosheid van 6,5% als start voor verhoging van de rente omlaag naar 5,5-6%.
Alom was er bijval in de markt voor zo veel mooie beleggingstijden als de FED inderdaad dit zou gaan doen. English wist te beredeneren dat ze gerust te lang de rente op nul konden houden, want het kan geen kwaad bij een balansrecessie. Dat was de boodschap van David Reifschneider, Willam Wascher, and David Wilcox and entitled "Aggregate Supply in the United States: Recent Developments and Implications for the Conduct of Monetary Policy,

Zelfs Yellen zal het niet zo durven te formuleren, een FED beleid waarbij willens en wetens te veel monetair wordt gestimuleerd tot nadat je ziet dat je te royaal bent geweest.
Zeer vreemd eigenlijk dat men dit wil geloven. Het is overigens wel een noodzakelijke voorwaarde voor QE om succes te hebben zo heb ik al eerder eens opgeschreven, er was alleen geen geloofwaardig verhaal hoe de FED tot in het oneindige QE zou kunen blijven doen zonder ongelukken. Dit is de eerste studie waarbij we worden aangespoord om in het onmogelijke sprookje van QE te blijven geloven.

Yellen krijgt dus de kans geloofwaardig de Taylor-rule terzijde te schuiven en de rente pas te gaan verhogen als de werkloosheid onder 5,5% komt.

Toch ging de rente niet omlaag over die verhalen, want men zag het als een cadeautje (van forward guidance langer rente op 0) bij de start van de taper  en die zou wel eens hierdoor vervroeg kunnen worden tot december. Daarna werd men weer wat minder bang en ging men weer data dependent denken. Er komt maar 1,5% groei in het vierde kwartaal zo hoort men en dan gaat de FED echt niet QE verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten