16 november 2013

investeringen hadden last van te hoge onzekerheid, nu van niet dalende onzekerheid

Meer onzekerheid werkt door in lagere investeringen.
http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21589859-how-economic-uncertainty-dulls-investment-holding-tomorrow
De blauwe lijn van de investeringsgroei loopt tegen de rode lijn van de nzekerheid in. De onzekerheid lijkt voor te lopen op de investeringen. na te veel onzekerheid moet men toch investeren uiteindelijk.
Je kunt een en ander ook aan de VIX zien als graadmeter voor volatiliteit en onzekerheid. Afnemende ingeschatte volatiliteit leidt tot meer investeringen
In het plaatje staat de groei van de investeringen in de VS zwarte lijn vergeleken met de daling van het vijf kwartaals voortschrijdend gemiddelde van de VIX in het voorgaand jaar .  In 2012-13 werd meer geïnvesteerd dan het verband aangaf. De lage rente van QE zou misschien toch iets gunstigs doen (naast het verlagen van de volatiliteit). Het slechte nieuws is overigens dat de VIX uitgedaald lijkt en de rode lijn richting 0 zal gaan, waardoor je bang moet zijn voor het investeringsherstel volgend jaar.
De andere theorie over groei van de investeringen is dat deze meeloopt met de stijging van de bezettingsgraad in de industrie, dat is de groene lijn. Deze gaat stijgen als de ISM op 55 blijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten