7 november 2013

tijdelijke krachten versus vaste aanstellingen Japan en rest wereld


In Japan dalen de lonen voor iedereen in het bedrijf als het slecht gaat en in ruil daarvoor wordt bijna niemand ontslagen.

In de rest van de wereld is men veel minder bereid loon in te leveren, men ontstlaat daar gewoon een berg mensen.

Overigens zie je nu In Nederland en enige jaren geleden in Duitsland dat er ook loonoffers in ruil voor werkgelegenheid worden geaccepteerd.

In Amerika klaagt men over het groeiende leger aan part time krachten met hun lagere lonen, in Japan speelt ook zo iets: de vaste krachten met hun dure contracten en de tijdelijke krachten met hun lagere lonen. De afgelopen tien jaar kromp de arbeidsmarkt met 1,5 miljoen, maar het aantal tijdelijke contracten liep op met 3,6 miljoen. Dat leidt tot extra daling van de totale loonsom van 0,4% per jaar op het ogenblik

De arbeidsmarkt zit daardoor verstopt. Een van de hervormingen van Abe gaat worden (over enige jaren, zo vlug zal het niet gaan) dat mensen gemakkelijker ontslagen kunnen worden, waardoor men hoopt dat er weer meer vaste krachten worden aangenomen. Vooral groeiende bedrijven zouden dan eerder geneigd zijn veel meer mensen in dienst te nemen dan ze al van plan waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten