23 november 2013

50 jaar na de moord op Kennedy

http://www.economist.com/news/united-states/21590361-face-it-oswald-did-it
Enorme ontzetting 50 jaar geleden: eerst hoorde je dat Kennedy was neergeschoten en enige tijd later dat hij echt dood was. Je kon het haast niet geloven. De jeugdige president met al zijn enthousiasme die zo goed aangaf dat het zo goed ging in de wereld met zijn fascinerende vrouw was dood. De man die ons door de Cubacrisis had geloodst, die hoop gaf aan de Berlijners, de eerste man die je vaak op de tv zag, was niet meer.

Kon Oswald dat alleen gedaan hebben? Men heeft dat nooit geloofd volgens het plaatje hierboven. Totdat de zapruderfilm werd getoond groeide het geloof in een samenzwering. Daarna stabiliseerde dat en de laatste jaren gaat het geloof in een samenzwering gestaag omlaag (in Nederland kon 1 idioot Pim Fortuijn vermoorden, zonder samenzwering, het kan en kon dus). De Zapruderfilm maakte het overigens plausibel dat er meer dan 3 schoten gelost waren, het maximum dat één man zou kunnen doen. Er was een magic bullit die wel heel erg veel wonden maakte. Tegenwoordig kan men door verbeterde technologie zo waar simuleren dat de magic bullit inderdaad mogelijk was. Maar het blijft uitermate onwaarschijnlijk.
Vreemd overigens dat die daling van geloof in een samenzwering omlaag ging na de film van Oliver Stone.

Men blijft uiteraard geloven in een samenzwering, want Kennedy samen met zijn vrouw was een soort sprookje. De moord op zijn broer maakt een en ander erger. Het blijft leuk te speculeren wat er anders gegaan zou zijn als Kennedy niet vermoord zou zijn. Men denkt dat de Vietnamoorlog dan niet zo uit de hand zou zijn gelopen. Dat is echter eveneens zeer de vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten