9 november 2013

China plenum (wall street journal)

Elke nieuwe regering van China hoort zijn doelen voor de lange termijn te formuleren bij de derde plenaire sessie. De eerste twee zijn voor de formaliteiten van de machtsoverdracht, de derde is voor wat men echt wil. Een en ander werd met zo veel fanfare aangekondigd dat zo ongeveer alle chinologen in de pen kropen dat je er niet te veel van moest verwachten. 383, drie lange trends, 8 hervormingen en 3 doorbraken, zo werd de marketing ingericht.
Als je het over drie doorbraken hebt, dan moet je natuurlijk echt wel wat beloven. een en ander wordt uiteraard zo veel mogelijk door de gevestigde belangen tegengewerkt, maar Li en Xi hebben zich dapper getoond en drammen gewoon door.
Ze hebben de tijd en die belangrijke hervormingen zullen minstens vijf jaar nodig hebben, maar ze moeten nu wel in de startblokken gezet worden.
Financiële hervormingen lijken het gemakkelijkste en herziening van het hukousysteem het meest noodzakelijk. Iedereen moet toch kunnen rekenen op sociale voorzieningen, anders blijf je je te pletter sparen in plaats van dat men moet gaan consumeren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten