26 november 2013

is de koerswinstverhouding nu hoog of is er hetzelfde aan de hand als in 2008

De koerswinstverhouding in de VS op basis van de verwachte winsten een jaar vooruit is nu ongeveer even hoog als op het hoogtepunt eind 2007/begin 2008.
Veel beren zien dit als een teken dat de beurs ontzettend overgewaardeerd is en spoedig moet instorten. Het is immers een schande dat bij zo slechte tijden er een all time high wordt gezet (net als in 1982).

Bianco heeft dan het standaardantwoord dat de beurs op basis van de toen verwachte winsten helemaal niet zo duur was, maar op basis van de winsten die een jaar later verwacht werden was de S&P wel degelijk peperduur. Ik heb dat maar eens in een plaatje gezet. Stel dat je zou weten wat er over een jaar verwacht wordt, was dan de beurs duur.
In 2007/2008 was dan de beurs (zie zwarte lijn) wel degelijk duur. In 2009-2012 was de beurs zonder twijfel zeer goedkoop. Of dat nu nog steeds het geval is, dat is onzeker. Ik denk dat de verwachte winst behoorlijk gaat stijgen en dat daardoor de waarderingen nog redelijk zijn. Bianco zegt dat de verwachtingen altijd veel te hoog zijn en dat ze nu ook flink naar beneden zullen gaan. Als dat zo is, dan moet de beurs flink omlaag. Maar als ik gelijk krijg en de ISM rond 55 of beter blijft, dan is de beurs helemaal niet te duur. We zullen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten