1 december 2013

passeert de bitcoin de goudprijs

(plaatje van Bespoke) De Bitcoin is het meest recente voorbeeld van een echte bubbel, een nieuw soort tulpenmanie. Van enkele dollars tot $1175 voor iets digitaals, nog niet gereguleerd door centrale banken.
Ik heb er eerder over geblogd, ik zag de stijging toen als een soort aprilmop. Later nog eens een keer dat de bitcoin intraday 60% kelderde.
De idiote stijging in de afgelopen maand voldoet wel aan de voorwaarden van de explosieve fase van de Minskycyclus van een bubbel waarbij het hoogtepunt wordt bereikt en dan de tomeloze val komt. Men koopt alleen maar vanwege het prijsmomentum, niet omdat de bitcoin een intrinsieke waarde heeft of steeds meer inkomen zal produceren.

Bij de tulpemanie waren zeldzame tulpen meer waard dan een huis op  de Keizersgracht. Een tuinman at per ongeluk een dure bol op en toen hij horde hoe duur dat ding was schrok hij zich letterlijk dood. Nu zie je vertwijfelde pogingen de bitcoinformule uit een afgedankte computer te krijgen, die ineens miljoenen waard bleken. Dit zijn verhalen die bij een echte manie horen.

Maar, zoals gezegd, dat leek ook in april te gebeuren en nu staat de bitcoin meer dan vijf keer zo hoog. In januari stond het ding nog $15. Het is zonder twijfel de beste belegging van 2013 geweest, al zou ik het niet bepaald als belegging willen classificeren.
Maar zelfs Bernanke vindt het interessant en  in Duitsland is het erkend als rekenmiddel ter betaling.
De bitcoin wordt op een speciale manier overgemaakt, waardoor je er grote sommen geld mee kunt witwassen.

China had 62% van de recente transacties. Dus als men in China is uitgegokt kan de bitcoin weer crashen. Maar als de Chinezen doorzetten hand in hand met de drugdealers etc. dan kan de bitcoin nog meer omhoog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten