1 december 2013

goed nieuws van de afgelopen week

Er begint weer meer vertrouwen te komen dat de Amerikaanse economie de klap die door de politici werd toegebracht goed te boven is gekomen. Men lijkt weer wat ijveriger auto's te kopen, heeft opgemerkt dat de benzineprijs wel heel eg laag is en dat men de centjes die je dan overhoudt zou kunnen uitgeven aan een mooi kerstcadeautje.
Thanksgiving day verliep weer goed. Men heeft het recept gekopieerd in Engeland en daar kijkt men verbaasd op van die plotselinge zo mooie aanbiedingen. En, zoals dat hoort, is de eerste te opdringerige koper weer plat gedrukt.

De Chicago ISM was beter dan verwacht en daardoor kijkt men weer wat verwachtingsvoller aan tegen de komende landelijke  ISM.

Het blog Calculated Risk houdt het aantal probleembanken bij in de VS. Voor het eerst in jaren kwamen er geen nieuwe banken bij op de lijst en konden er weer 9 van afgehaald worden (nu 645 banken met te weinig assets in de VS, een jaar geleden waren dit er nog 856 http://www.calculatedriskblog.com/2013/11/unofficial-problem-bank-list-declines_30.html. Fannie Mae (Freddie Mac idem) meldt een daling van de serieuze probleemhypotheken http://www.calculatedriskblog.com/2013/11/fannie-mae-mortgage-serious-delinquency.html
De hypotheeklasten als % van het beschikbare inkomen zijn nu lager dan ooit sinds 1980. De deleverage lijkt wel over: het consumentenkrediet trekt weer aan.

De politici in de VS lijken tot een soort mini-overeenkomst voor de begroting te komen, waardoor de automatische bezuinigingen van $100 miljard in januari minder erg worden.

In Europa blijken er landen te zijn waarvan de rating omhoog gaat: Griekenland is zo'n geluksvogel. De investeringen in Spanje zijn booming, keurig gevolg gevend aan wat ik al lang roep: Spanje zal positief verbazen in 2013 (en daarna). Het wordt een soort nieuw Duitsland, ook een locomotief voor de groei in Europa.
Men wist ook nog te melden dat de werkloosheid van 12,2 naar 12,1% was gedaald in Europa. Dat is zo vlak na het einde van de recessie al heel snel, meestal duurt het langer na het einde van de recessie dat de werkloosheid daalt.
In de VS gaat het uiteraard beter met de werkloosheid, daar dalen de initial claims voor werkeloosheid in een straf tempo, nu niet langer vertroebeld door berekeningsproblemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten