25 december 2013

Het in de ban doen van QE: lukt het Yellen de QE-ring in het vuur te gooien?

Het is weer december en dan worden bepaalde films elk jaar weer herhaald. Lord of the Rings was er weer zo eentje. Een hele zit in drie delen met een steeds zwarter wordend scenario. Het kost Frodo steeds meer moeite om vooruit te komen, hoe groot de hulp van Aragorn, Gandalf, Sam en de elfen(nimfen) ook is en alleen maar via een strijd met Gollem lukt het om de verderfelijke ring met zijn ongelooflijke krachten in het vuur te krijgen. 

QE, quantitative easing, is het eigentijdse verhaal van Lord of the Rings. De statement van de FED wordt elke keer langer en dat laat de lijdensweg van QE goed zien.
Die "in de ban van de ring" lijkt zo’n beetje het script van QE te worden. Een verderfelijk iets met ongelooflijke krachten op koersbewegingen. Het lukt maar niet om van die QE af te komen. Elke keer dat men ermee stopte of dreigde ermee te stoppen sloegen de stoppen door op de kapitaalmarkt via lagere koersen en vaak hogere rentes. Met alle mogelijke moeite moet voorkomen worden dat het monster van QE samensmelt met het inflatiemonster. Dan smelten alle (pensioen)vermogens weg en gaat bittere armoede grote delen van het Westen treffen en de Opkomende Landen komen niet meer op.

In de jaren dertig werd QE als hulpmiddel ontdekt door de Japanner Takahashi (plaatje). Hij zorgde voor een herstel van Japan uit de crisis van de jaren dertig (en Japan werd zo sterk dat het half Azië militair veroverde).

Na de Tweede Wereldoorlog had men de centrale banken ook nodig om de staatsschulden te financieren en gebruikte men grote hoeveelheden QE. In Amerika deed men in 1951 QE in de ban. Daarna werd het nauwelijks nog gebruikt totdat Bernanke in de rol van Bilbo Baggins een hele tijd met QE aan de slag ging. Hij kon er niet mee stoppen

en moest daarom de ring overdragen aan Frodo, de sterrol voor Janet Yellen (ze heeft er wel het postuur voor).

Voordat Bernanke QE inzette was er nog Japan dat dit ook deed, maar er in 2006 mee stopte. Japan is daarmee de Gollem, het probeert de boventoon te voeren met QE, maar dat gaat niet lukken, maar bepaalde tijden wel. In Japan kan het helemaal verkeerd aflopen met QE, kan er hyperinflatie ontstaan. Eigenlijk had ik de rol van Gollem willen vergeven aan Greenspan, maar och.


Yellen dus als Frodo die het beter moet doen dan Bilbo Baggins Bernanke

Er waren natuurlijk allerlei zijverhalen als de teloorgang van Europa. Koning Theoden werd wakker bestraald door Gandalf, een mooie rol voor Draghi. Met een heuse toverspreuk met de hulp van hommels (in de bumblebee speech)bezwoer onze Gandalf de eurocrisis: whatever it takes, de euro wordt door onze Gandalf verdedigd. Al valt hij in het ravijn bij het bestrijden van ouderwetse goden, hij komt steeds terug. De slag om de laatste vesting van het rijk van Theoden ging met grote moeite vergelijk Europa, waar Griekenland de afgrond in ging. Enten redden tegen de verwachting in via enorme (geld)waterpartijen die de enorme legers van Sariman wegspoelen bij Helm’s Deep.
De rol van Bernanke is nu uitgespeeld en Frodo moet nu vooral hulp krijgen van Sam, een rol die is weggelegd voor Stanley Fischer. Dat had eigenlijk niet gemoeten, hij had een beetje als in Star Wars als een soort Obi One Kenobi Luke Skywalker moeten bijstaan. Maar koning Obama besliste anders.

Hij was benauwd dat hij een te grote last op Frodo Yellen zou leggen, maar na raadpleging van de tovenaars van de markt kon hij niet anders beslissen: Frodo was de enige kans. Obama dus in de rol van Aragorn. Een zware taak rust ook op zijn schouders om via een afleidingsmanoeuvre met Obamacare Frodo die vermaledijde QE in het vuur te doen gooien. Dan heb je nog allerlei elfen, vooral de witte dames zijn een beetje te erg, iets voor mevrouw Lagardère dus (als hoeder van de liquiditeit voor de Emerging Markets) en paus Franciscus, die als de wanhoop is toegeslagen als deus ex machina Frodo op het rechte pad moet zetten. Frodo moet doorzetten voor het heil van de wereld. Jackson Hole is een van die mythische oorden à la Rivendell waar de elfen toeven, waar de troepen zich verzamelen om de geldkrachten in toom te houden.

Aragorn verzamelt het leger van de doden om Sauron een slag toe te brengen. Die rol is weggelegd voor de zombiekopers, de centrale banken van o.a. China, Japan, de VS, Zwitserland, VK die tegen elke prijs leningen kopen in allerlei landen.Je hebt de goeden en de slechten. Bij de FED is de rol van de goeden weggelegd voor de duiven, de Data Dependency Crowd, die geloven dat QE geen kwaad kan en doorgezet moet worden zo lang de werkloosheid te hoog is. Daar staat de Financial Stability Crowd tegenover, geleid door Stein en bijgestaan door George, Plossen en Lacker. Zij willen zo snel mogelijk af van QE, maar dreigen de ring aan de dolende koningen of Gollem te geven uit angst voor de balansrecessie. QE verstoort de markten en stort Opkomende Landen in het verderf.

 Sauron, de oppermachtige tovenaar in Lord of the Rings met zijn enorm geweldadige oog (naar men zegt bedoelde Tolkien hiermee de atoombom),  is de samengebalde kredietcrisis, de balansrecessie die steeds sterker wordt en vele jaren aanhoudt. Sauron moet verslagen worden door Frodo door de ring in het vuur van Mordor te gooien. Men geeft de moed op. Bijna iedereen wordt perma bear en zoekt zijn heil op sites als zerohedge. Maar Frodo wint,tot 2018 gaat het volgens onze kaart goed, misschien 2020 en dan moet ze het stokje van voorzitter FED  naar een ander overdragen, anders...

 Afgetobd moet ze dan de rest van haar leven slijten met haar man, de Nobelprijswinnaar Akerlof.

Maar ze kan het lot van Smeagul treffen die verwerd tot Gollem omdat hij de ring te lang bij zich droeg en te veel in de ban van de ring raakte als ze te lang doorgaat met QE

 

De verslaving van de kapitaalmarkt aan QE is te zien aan bovenstaand plaatje, waarbij de rode lijn de omvang van de balans van de FED aangeeft een de S&P500 is de zwarte lijn die vooruit tracht te lopen op de plannen rond QE en die slaafs volgt.


En politici kunnen ook niet zonder QE, omdat dit de meest pijnloze weg is om van overmatige overheidsschulden af te komen, nu men economische groei plus inflatie (zoals na de Tweede wereldoorlog zorgde voor het verdwijnen van de schuldenproblemen van de overheid) lange tijd als zeer laag ziet. QE is een machtige subsidie van de banken die in de VS van de FED uit vergoede rente op overtollige reserves $ 45 miljard krijgen van de FED. Bovendien zorgt QE voor een steile rentecurve en dat is gunstig voor de bankwinsten (dat is de indirecte subsidie van QE).
Overal in de wereld ziet men QE als het beste middel om de schuldencrisis te bestrijden en daarom weet je dat er excessief gebruik van gemaakt wordt en zal worden. Hoe kan men van die verslaving aan QE afkomen? Niet dus volgens de perma bears.

Tolkien die Lord of the rings schreef van 1937-1949 was beïnvloed door de Nibelungen. De politiek kan ernstig verstoord worden door populisme in de komende jaren. Het is nog onduidelijk of de perma bears verliezen. De pessimistische kaart van de Kondratieffgolf heeft wel afgedaan, de optimistische kaart heeft gezegevierd. Maar onprettige verrassingen blijven goed mogelijk in de komende jaren. Wordt vervolgd.
 

2 opmerkingen:

  1. precious, maar de Financial Stability Crowd zijn toch de goeden die QE weg willen doen en de data Dependency Crowd zijn toch de slechterikken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, het is een beetje als wanneer rechtse maatregelen genomen moeten worden. Dat wordt alleen maar genomen door de maatschappij bij een linkse regering. Zo kan wegdoen van QE alleen maar door partijen die in principe voorstander zijn van QE. Maar een en ander maakt de zaak wel gecompliceerder.

    BeantwoordenVerwijderen