22 december 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen sloegen zich verbazingwekkend goed door de onheilstijding dat de FED minder en minder QE gaat doen, $10 miljard minder per maand om te beginnen in januari. Bijbehorende forward guidance van wachten tot inflatie en werkloosheid echt laag zouden zijn stelden de beleggers meer dan gerust. De kogel is door de kerk en dat is minder onzekerheid.

In de VS waren er cijfers over de huizenmarkt die een wat wisselend beeld gaven,maar wel nog de trend van een verdere verbetering van de huizenmarkt na de terugval door de rentestijging aangeven. De groei in het derde kwartaal werd naar boven bijgesteld tot 4,1% (en daarmee ging de productiviteitsstijging mee omhoog tot een mooie 3%) door hogere consumptie en betere finale vraag, daarmee zorgend voor hogere groeivoorspellingen voor het vierde kwartaal (en zelfs 2014). De initial claims voor werkloosheid waren voor de tweede week op rij fors omhoog. Een deel wordt toegeschreven aan de sterk fluctuerende seizoenaanpassingen in de decembermaand. Maar toch, dit is tegenvallend. Enkele wekelijkse cijfers zijn ook minder goed volgens The Bonddadblog http://community.xe.com/forum/xe-market-analysis/weekly-indicators-coincident-indicators-soften-december-edition, maar het is nog niet zorgelijk, slecht. Leading indicators stegen een hoge 0,8% in ovember (0,1% in oktober, meevallend gezien de overheid die dicht was).
  De Phillyfed en Empire State survey, voorlopers van de ISM waren iets omhoog, maar niet zo veel als gehoopt. De inflatie was fractioneel hoger met 0,2% voor de kerninflatie en 0 voor de totale inflatie over november.

De indicatoren voor Duitsland verbeterden verder. De ZEW staat met 62 behoorlijk hoog. De PMI is met 54,2 ook goed. In Frankrijk is de PMI maar 47,1. Het handelscijfer van Italië was + € 4 miljard in oktober (+0,8 miljard in september, in vroegere jaren had Italië flinke tekorten).
Uit Engeland blijven maar meevallende cijfers komen (over werkloosheid, vertrouwen, huizenprijzen)  bij een zeer lage inflatie

De leading indicators in China stegen een nette 1,4% in november, maar men maakte zich drukker over de sterk stijgende depositorentes, ook na ingrijpen van de centrale bank (maar die blijft even verruimen, dus die rentepaniek is zo voorbij).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten