7 december 2013

werkgelegenheidsgroeicijfers goed in de VS. lage inflatie houdt tpare waarschijnlijk nog even tegen

Heel geleidelijk beginnen we gewend te raken aan een werkgelegenheidsgroei van ruim 200.000 per maand in de VS.
Deze keer was men bang dat de late Thanksgiving Day de werkgelegenheidsgroei met 45.000 zou drukken, zoals dat zou horen (er werden 23.000 minder seizoenwerkers voor kerstmis ingehuurd dan in 2012 in november). Daarmee rekening houdend was 204.000 gewoon heel goed.
Er is een heel langzame versnelling van de groei op jaarbasis. De groei van de werkgelegenheid is beter dan de economische groei aangeeft en dat komt omdat de groei ex overheid veel hoger is en de overheid ook bij krimp moeite heeft zich te ontdoen van voldoende ambtenaren. Nu is de groei van de overheid overigens niet langer negatief en die van de lokale overheden zelfs duidelijk positief, hoe erg de Tea party een en ander ook weet te saboteren.

Zelfs in Amerika is men nog niet terug op het werkgelegenheidsniveau van voor de kredietcrisis, maar het begint nu wel in de buurt te komen.
De werkweek werd weer langer, een leading indicator en er waren opwaartse herzieningen van de vorige cijfers.
De werkloosheid daalde onverwacht veel van 7,3 naar 7%.
De nieuwe cijfers voor de PCE kerninflatie waren opnieuw veel te laag en dat houdt de haviken nog enigszins in toom, maar volgend jaar gaan ze onverwijld ten aanval met pleidooien om uitbreiding van  QE te stoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten