15 december 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de vorige week

Angsten voor terugneming van QE voerden de boventoon boven toch meestal wel goed economisch nieuws. Alleen de enorme stijging van initial claims voor werkloosheid (na vertekening door Thanksgiving Day) viel uit de toon. Het record aantal winstwaarschuwingen en guidance voor het vierde kwartaal in de VS is meestal een contraire indicator.

De flow of funds cijfers van de FED over het derde kwartaal lieten zien dat de Amerikanen weer record rijk zijn (niet per hoofd) en dat de schuldenafbouw is gestopt (en daarmee de balansrecessie). De cashflow van bedrijven is nog steeds groter dan de investeringen (gunstig voor credits als belegging, weinig defaults en verkeerde overinvesteringen).
Men knutselde een deal over de overheidsbegroting in de VS in elkaar die tot 2015 geldt. Stanley Fischer, de overgekwalificeerde leermeester van Bernanke, Draghi, Summers, werd in de media getoetst als vice voorzitter van de FED (als er een storm van kritiek opsteekt, serveert Obama hem weer af,de huidige verontwaardiging is niet groot genoeg). Groothandelsvoorraden stegen behoorlijk in oktober, maar minder dan de verkopen. Detailhandelverkopen over november waren beter dan gedacht. Genoeg reden om de verwachte groei voor het vierde kwartaal naar boven bij te stellen.

In Europa kromp de industriële productie in Dutsland en Frankrijk, maar steeg in het VK. De voorlopige inflatiecijfers over november wijzen op stabilisatie tot licht hoger.

In Japan waren de meeste cijfers beter (consumentenvertrouwen, industriële productie,, kredietgroei, nieuwe orders machines), al werd de groei over het derde kwartaal wel neerwaarts bijgesteld van 1,9% naar 1,1%. Het tekort op de handelsbalans werd groter (maar nog steeds overschot op lopende rekening).

In China groeide de industriële productie net als in vorige maand 9,7% op jaarbasis. Nieuwe leningen namen behoorlijk toe. China groeit in behoorlijk tempo door, maar de groei neemt wel iets af ten opzichte van het derde kwartaal. De inflatie daalde van 3,2 naar 3%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten