10 december 2013

productie metalen gigantisch toegenomen

De schier onverzadigbare vraag van China naar vooral metalen heeft de prijzen hiervan zo ver opgedreven dat enorm is geïnvesteerd om de productie omhoog te krijgen.
De productie van ijzererts is het gemakkelijkst te verhogen, die van goud is moeizaam.
Enige jaren geleden werd me nog voor gehouden dat flinke uitbreiding van de productie vrijwel onmogelijk was, alleen kon tegen stratosferische prijzen. Een beetje te veel prijsstijging doet kennelijk wonderen.

Misschien dat men toch wat te negatief aan het worden is over goud. Skene van Lombard Street Research had een artikel vandaag dat China toch echt een soort gouden standaard wil invoeren na het succes van Turkije met goud als onderpand voor o.a. banken. Diverse centrale banken blijven dus goud doorkopen (genoemd worden vooral China, India, Turkije en Iran die wel iets zien in een soort gouden standaard)

Josh Brown http://www.thereformedbroker.com/2013/12/09/last-years-trash-this-years-treasure/ haalde McDonald aan die adviseerde de grote verliezers van het jaar te kopen,. Nu zijn dat de goudmijnen. Inderdaad, dat durf ik na alle ellende niet meer voor te stellen en ook bij diverse hedgefondsen zullen ze zeggen dat je eerst je mond moet spoelen na zo'n onzedelijke voorstel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten